Ber Fifa ändra reglerna

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Det svenska transferfönstret stänger egentligen i natt.

Men det kan förlängas.

De svenska klubbarna har bett Fifa ändra reglerna.

– Det blir ju problem för oss som inte spelar höst-vår, säger Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson till Sportbladet.

Med den framflyttade seriestarten för allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan till slutet av maj, början av juni, försvann klubbarnas möjlighet att anpassa sig till sena truppolägenheter. Detta eftersom det svenska övergångsfönstret stänger vid midnatt den sista mars. Lämpligt nära tilltänkta premiärhelgen (tredje-fjärde april), men det var innan coronaviruset sköt upp all sport.

För att lösa problemen och underlätta för klubbarna har en förfrågan om förändring för transferfönstret skickats till internationella fotbollförbundet Fifa.

– Vi hade en lång diskussion och har även diskuterat med Norge (vars övergångsfönster stänger samtidigt) om att skicka en gemensam förfrågan. Vi tänkte lite olika, vi vill förlänga vårt fönster för att värva spelare till spelstart, säger Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson till Sportbladet.

Fifas utredningsgrupp hade ett möte i torsdags, men annat prioriterades på agendan och de ska ha nya diskussioner i morgon.

”Hoppas Fifa är flexibla”

– Vårt transferfönster ska vara öppet till slutet av maj, det vill vi. Och att förlängningen inte påverkar de fyra veckorna det sedan ska vara öppet juli-augusti. Vi har bett om att fönstret ska vara öppet mer än de tillåtna 16 veckorna per säsong, hoppas att Fifa är flexibla med regelverket.

– Klubbarna kommer främst ha möjligheter att göra affärer i Sverige, kanske finns en öppning i Norge.

Hur gör ni om de säger nej till förfrågan?

– Då kommer vi säkert gå in med ett annat förslag, som kanske liknar Norges.

Norska fotbollförbundet, NFF, vill dela upp sommarens övergångsfönster, två veckor före premiäromgången (som inte är fastställd) och två veckor i slutet av sommaren.

– Fifa måste godkänna allt sedan, men vi kommer nog fram till vilken lösning vi vill ha i dag, säger Nils Fisketjönn på NFF.

Publicerad: