Englandsmatch pausad efter rasistiska påhopp

EM-kvalmatchen mellan Bulgarien och England fick pausas i mitten av den första halvleken efter rasistiska påhopp från läktarplats.

I slutet av halvleken fick den pausas igen av samma anledning.

– Jag mår fysiskt illa av att höra deras ramsor, säger förre Manchester United-spelaren Roy Keane i ITV:s tv-sändning.

Bulgarien har tidigare haft problem med rasism på läktarna i samband med fotbollsmatcher. På grund av detta så var vissa delar av Vasil Levski-stadion i Sofia nedstängd som straff när Bulgarien ställdes mot England i EM-kvalet.

Rasismen? Den var dock allt annat än bortplockad.

I mitten av den första halvleken stoppade domaren spelet efter att engelsmännen uppmärksammat de bulgariska fansens rasistiska rop mot engelska spelare. Även nazistiska hälsningar sågs på läktarplats, och folk i publiken gjorde apljud varje gång Aston Villa-backen Tyrone Mings, i sin A-landslagsdebut, rörde bollen. Mings gick till lagkaptenen Harry Kane direkt när han upplevde de rasistiska tillmälena.

– Jag kunde höra det jättetydligt. Men det påverkade inte mig så mycket. jag lider mer med människorna som känner att de måste uttrycka sådana saker, säger Mings till Radio 5 efter matchen.

Matchen återupptogs efter att speakern varnat åskådarna för sitt beteende, för att senare pausas ännu en gång precis innan halvtid efter att ramsorna och lätena fortsatt. En ny varning utfärdades från speakern, och flertalet åskådare fick lämna arenan i förtid.

”Oacceptabel situation”

– Jag tror det var effektivt att stoppa matchen. Vi tog beslutet i halvtid att gå ut och spela klart matchen och kände att det var rätt, säger Tyrone Mings till ITV.

– Vi hade konstant kommunikation med fjärdedomaren och huvuddomaren. Jag hade kontakt med spelarna under hela första halvleken och i halvtid. Vi vet att det är en oacceptabel situation, säger förbundskaptenen Gareth Southgate till samma källa.

Efter den första halvleken var den bulgariske lagkaptenen Ivelin Popov ute vid läktaren för att prata med/stävja åskådarna. Något som bland annat Marcus Rashford uppmärksammade efter matchen.

”Att stå själv och göra rätt sak kräver mod och sådana saker ska inte gå obemärkta förbi”, skriver den engelske landslagsanfallaren på Twitter.

Diskussion inför matchen

Rasismproblemen i Bulgarien har varit omdiskuterade redan innan avsparken i måndagens EM-kvalmatch, detta då England haft oro för att liknande incidenter skulle kunna inträffa i matchen. Med reaktioner från både bulgarisk förbundskapten och fotbollsförbund om att de kände sig ”orättvist svartmålade”.

Efter att de engelska farhågorna besannats under måndagen så har brittiska fotbollsförbundet, FA, i ett officiellt utlåtande krävt att Uefa utreder händelserna på Vasil Levski-stadion.

– Det här var en av de mest skrämmande fotbollskvällarna jag sett, säger FA-ordföranden Greg Clarke enligt BBC.

Överlägset England

Om man tittar på det fotbollsrelaterade i stället så handlade det enbart om England. De tre lejonen gjorde fyra mål under den första halvleken, signerade Ross Barkley gånger två, Marcus Rashford samt Raheem Sterling. I den andra halvleken fastställde Sterling och Harry Kane slutresultatet till 6–0.

– Vi gjorde två ställningstaganden i dag, genom att vinna matchen och också uppmärksamma situationen för alla. Matchen stoppades två gånger, men jag vet att det inte är tillräckligt för vissa, säger Gareth Southgate.

England får dock vänta på sin hundraprocentigt säkrade EM-plats (även om den i praktiken är säkrad). Detta då Kosovo besegrade Montenegro med 2–0, vilket i teorin innebär att England kan hamna utanför topp-två i gruppen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.