Hope Solo: Jag önskar att jag aldrig hade gjort det

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2019-06-19

Hope Solo.
Hope Solo.

PARIS-LE HAVRE. Tre år efter straffläggningen i OS väljer Hope Solo nu att berätta sin uppseendeväckande version av det amerikanska fusket.

I en intervju med Sportbladets Johanna Frändén berättar den före detta stjärnmålvakten att hon kände sig tvingad av sina tränare att bära handskar som de förstört inför mötet med Sverige.

– Jag skäms och önskar att jag aldrig hade gjort det, säger hon.

Hemma i Sverige njuter fotbollsspelaren Lisa Dahlkvist av sitt liv som nybliven tvåbarnsmamma. Den före detta landslagsspelaren har kommit över besvikelsen över att inte längre vara en del av Blågult och följer VM-äventyret via tv.

Visst känns torsdagens möte med USA extra kittlande. Det händer ofta att hon möter folk på stan som påminner henne om straffläggningen i OS 2016.

– Det var superspeciellt. Storyn har man dragit flera gånger, den är ganska rolig faktiskt. Jag fattar inte hur jag kan vara så lugn. Det ser ju så enkelt ut, jag var så inne i det, säger hon.

Men det finns fortfarande en sak som Lisa Dahlkvist funderar över.

– Fråga om det verkligen var fel på handskarna eller inte. Det är det man undrar, säger Lisa när hon får veta att Sportbladet ska tala med Hope Solo.

Hope Solo och handskarna.
Hope Solo och handskarna.
Hope Solo.
Hope Solo.
Dahlkvist.
Dahlkvist.

Stod för omtalad psykning

Ni minns väl bilderna. Den amerikanska målvakten började under straffläggningen i Rio att fixa med sina handskar och bytte ut dem. Under tiden fick svenskan stå och vänta. Lisa Dahlkvist betraktade förloppet samlat och avspänt, sen satte hon straffen och USA åkte ur OS.

Det blev slutet för Hope Solos framgångsrika och uppmärksammade landslagskarriär. Den amerikanska ex-spelaren befinner sig nu på plats i Frankrike som expert åt brittiska BBC och gästkrönikör för The Guardian.

Nu, tre år senare, väljer Hope Solo, 37, att besvara frågan som Lisa Dahlkvist – och kanske stora delar av den svenska fotbollspubliken - funderat på.

Här är hennes omfattande svar som tar avstamp i semifinalen i VM mot Tyskland 2015, då tyskorna fick en straff men missade.

– Jag är så glad för att hon frågar. Jag har velat prata om det sedan jag slutade! Det var ett konstigt OS för oss, vi hade vunnit VM 2015, men vi var inte förberedda, vi var inte organiserade och hade inte tränat på fasta situationer, vi spelade inte som ett lag och våra tränare började göra konstiga saker, taktiskt. I 2015 när jag fördröjde Tysklands straff gjorde jag det för att jag behövde förbereda mig, jag behövde ta ett djupt andetag, gå iväg en sväng, ta lite vatten. Jag gjorde det för min egen skull. Jag försökte inte störa straffskytten, så var det inte utan jag försökte vara förbereda mig själv. Vårt ledarteam såg att det gjorde straffläggaren nervös, att ju mer tid straffskytten måste vänta kan påverka nerverna.

– Så  de fick mig – och det var en del av planen innan vi kom till straffläggningen (i OS) – att göra detta! De fixade mina handskar, berättar den dåvarande målvakten.

Hon fortsätter samlat måla en bild som inte framkommit tidigare kring straffdramat i OS 2016.

– Målvaktstränaren och huvudtränaren Jill Ellis tog mina handskar och förstörde dem inför matchen, så om jag var tvungen att göra en räddning skulle säga att mina handskar var trasiga.  Är det något fel på din utrustning måste de tillåta dig att fixa det. Jag kände mig inte bekväm med det. Jag ville inte göra det, jag var väldigt erfaren som målvakt och jag ville lita på mina instinkter, men våra tränare gjorde konstiga saker på den tiden, vi testade nytt, ny statistik, nya saker. Jag skulle ha sagt nej, jag skulle litat på mina instinkter och jag är ledsen över det, men tränarna fick mig att göra det  och jag har skämts sedan dess!

Har gått vidare

Hon berättar för Sportbladet att hon aldrig tidigare fått frågan om handskarna verkligen var trasiga och hon vill gärna att Lisa Dahlkvist får ta del av svaret.

– Du kan säga till henne (Lisa) att jag vet när jag såg henne att jag och hon visste att det var fel. Jag skämdes och jag önskar att jag aldrig hade gjort det.

Kände du dig tvingad att göra det?

– Det var absolut instruktioner från målvaktstränarna, det var planerat. Det var förutbestämt. Snälla säg till henne att jag inte trodde på taktiken och när jag ser tillbaka så är det inte så att jag ville förlora, men jag är glad att hon gjorde mål för både hon och jag vet att taktiskt var det inte det bästa att göra! Jag lyssnade på tränarstaben och det borde jag inte ha gjort.

Ångrar du att du kallade svenskorna ’cowards’ efteråt?

– Jag tror att vi alla gått vidare, jag bad den svenska kapten Lotta Schelin om ursäkt.  Amerikansk media gjorde det mycket större än det var… Det fanns en kontext, men de drog ut en liten del av det och det blev en stor grej i amerikansk media, jag kan leva med mig själv, jag har bett svenska laget om ursäkt, jag har väldigt mycket respekt för svenskorna. Jag har gjort många bra matcher mot Sverige, de hjälpte min karriär igång.

Hope Solo var målvakt i det amerikanska landslaget i 16 år. Hon spelade 202 landskamper och har vunnit två OS-guld och VM-guld.

Hope Solos konflikt med sitt förbund – se arkivklippet här

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.