Barcelonas flicklag dominerade i pojkligan

avJonathan Nilsson

Inför den här säsongen lät Barcelona två av sina flicklag spela i samma serie som pojkarna.

Hur det slutade?

Med total dominans och viktiga erfarenheter – för alla inblandade.

FC Barcelonas ungdomsakademi är vida känd i fotbollsvärlden.

Lionel Messi, Andres Iniesta och Xavi är några av superstjärnorna som fostrats i ”La Masia”.

Nu uppmärksammas även klubbens flicklagsspelare. Den här säsongen valde Barcelona nämligen att placera flicklagen U12 och U14 i samma serie som de lokala pojklagen, för första gången någonsin.

När fotbollssäsongen nu summeras kan vi konstatera att det slutade med total dominans från de blåröda.

New York Times rapporterar att U12-laget vann samtliga matcher (30 av 30) och svarade för hela 329 mål framåt.

”De uppmuntras”

Cecilia Segura var allra vassast framåt och gjorde 121 mål i den katalanska serien som laget vann med 14 poängs marginal.

I spansk fotboll är det tillåtet att mixa ungdomslag under 16 år och Barcelona är inte den första klubben i Spanien som låter flickor möta pojkar. Såväl Atlético Madrid som Athletic Bilbao har anammat konceptet, enligt NY Times.

Det har inte blivit några sura miner från killarna – snarare tvärtom, förklarar Maria Teixidor som är ansvarig för FC Barcelonas damfotboll.

– För killarna innebär det att det normaliseras att tjejer spelar på samma nivå som dem. Och tjejerna blir uppmuntrade när de ser att det inte finns någon anledning till att de inte kan spela på samma nivå, säger hon till tidningen.

”Det är vår skyldighet”

Efter det framgångsrika initiativet har Barcelona nu beslutat sig för att göra detsamma med flickornas U10-lag nästa säsong. Detta för att utveckla spelarna ännu mer.

Teixidor öppnar även upp för att hålla mixade träningar för klubbens pojk- och flicklag även efter 16-års ålder i framtiden.

– Det är vår skyldighet som klubb och som en social verksamhet att göra det vi kan. Och det fungerar. Det kommer inte precis som någon överraskning att kvinnor presterar bättre när de får samma förutsättningar som män, säger Teixidor.

I mars slog mötet mellan Atlético Madrid och Barcelona nytt publikrekord för klubblag på damsidan. Hela 60 739 åskådare sökte sig till Atléticos hemmaarena Wanda Metropolitano.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll