Damallsvenskan i sikte när MFF startar i fyran

avRobert Rosén

Publicerad:

Nästa år drar Malmö FF åter igång ett damlag i division 4.

Visionen är också klar – laget ska till Damallsvenskan.

– Målsättningen är såklart att gå upp så snabbt som möjligt, säger sportchef Daniel Andersson

Det har varit snabba ryck sedan Malmö FF:s medlemmar röstade nej till ett samgående med LB07 och istället beslutade att föreningen ska starta upp ett damlag i den lägsta divisionen. I veckan beviljades MFF en plats i division 4 sydvästra Skåne och på lördagen arrangerades en provträning för spelare som är intresserade av att representera damlaget.

Intresset var också stort.

Över 100 anmälningar hade kommit in, vilket gjorde att Malmö FF fick gallra ut och välja ut de mest intressanta spelarna. Några återbud gjorde att det till slut blev 28 spelare som provtränade.

– Det var en lagom skara i dag. Sen är där många duktiga tjejer som inte kunde komma i dag som också kan bli aktuella. Vi får titta på det, säger Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF.

Foto: ANDREAS HILLERGREN/AFTONBLADET
Mats Engqvist, Daniel Andersson och vd Niclas CarlnénMFF har öppen träning för spelare som vill ta en plats i MFF:s damlag som ska börja spela i division fyra nästa säsong.

Många division 1-spelare

När ni har gallrat ut och sorterat, hur har det gått till?

– Vi har haft inne lite folk som kan tjejfotboll och sett fotboll på olika nivåer. Vi har rådfrågat dem och försökt ta ner det genom att titta på var man spelat innan, vilka divisioner man varit i och meriter. Vi har försökt få ner det så gått vi kan.

Sportchefen var också nöjd med vad han fick se.

– Det ser väldigt bra ut tycker jag. En väldigt bra nivå och tjejerna verkade ha kul också.

Även om Malmö FF kommer att gå in i division 4 var det inte tidigare division 4-spelare som var på plats på träningen.

– Det har varit lite olika. Men här är både tjejer från division 1 och 2, och någon från division 3. Det är många med division 1-erfarenhet och även nån som varit lite högre upp. Så det är kul att se, säger Daniel Anderson.

Foto: ANDREAS HILLERGREN/AFTONBLADET
MFF har öppen träning för spelare som vill ta en plats i MFF:s damlag som ska börja spela i division fyra nästa säsong.

Frimånad stänger nästa vecka

Frimånaden, den period då det är fritt för amatörspelare att byta klubb, varar fram till och med den 15 december. Vilket innebär att Malmö FF nu har cirka en vecka på sig att sätta truppen för den kommande säsongen.

– Det kommer vara en normalstor trupp. Vi tänker omkring 18–20 spelare, sen får vi se var det landar i slutändan, säger Andersson.

När det gäller tankar för truppbygget är det inte spikat vilken väg föreningen kommer gå.

– Man får titta litegrann på ålder och fundera på hur vi ska göra. Är det rätt att en ung tjej är här och utvecklas i division 4 eller ska vi köra lite äldre tjejer? Vi får diskutera det i morgon när vi sätter oss ner.

Många damföreningar på lägre nivå kämpar med tunna trupper. Finns det någon tanke på det också när ni ska plocka ihop truppen?

– Vi förstår det och vill absolut inte röra upp i de olika lokala föreningarna. Vi har väldigt bra samarbete där. Så det får vi också ta hänsyn till och prata med de involverade föreningarna, så att vi inte förstör deras verksamhet alltför mycket.

Tränare inte på plats

– Å andra sidan är det också tjejerna beslut. Vill de spela i Malmö FF får man väga in det mot att en förening då blir av med en spelare. Det blir diskussioner men jag tror det slutar på ett bra sätt för allihopa.

Inte heller tränarfrågan är löst än. Provträningen leddes av föreningens U17-tränare med flera personer från den sportsliga organisationen på plats.

– Vi har en del intressanta killar och nån tjej som vi pratat med. Vi får se vad det blir av det, säger sportchefen om en ny tränare.

Den nya tränaren kommer bli uppbackad av en organisation i toppklass.

– Man får komma ihåg att det fortfarande är division 4 men självklart kommer vi skapa en bra stödapparat och ge de här tjejerna möjlighet att utvecklas, så att de trivs i vår miljö.

Foto: ANDREAS HILLERGREN/AFTONBLADET
Rebecka Holm och Malin Gunnarsson testar att träna med MFF som har öppen träning för spelare som vill ta en plats i MFF:s damlag som ska börja spela i division fyra nästa säsong.

”Vill upp så fort som möjligt”

Vad innebär bra stödapparat?

– Det är saker att diskutera. Det gäller först att få en tränare på plats och sen bygga kring det med allt från assisterande tränare till målvaktstränare till hur vi driver fysträning och sjukgymnast och så.

Även om Malmö FF startar i den sjätte och lägsta divisionen är det långsiktiga målet att nå Damallsvenskan.

– Man vill ju gå upp så snabbt som möjligt, men vi tar det år för år. Nu när vi startar i fyran vill vi vinna den. Sen får man ta nästa steg. Men det är klart att vi vill upp så fort som möjligt. Det är bara att titta i Malmö FF:s visioner - var man vill vara. Då kommer damlaget också ingripas av det, men det är klart det kommer ta tid.

Finns det nån tanke på att gå upp en division varje år och nå Damallsvenskan 2025?

– Det får ju vara målsättningen men det är svårt att ta det beslutet så här långt innan, hur vi ska vinna division 1 om tre år eller vad det nu är. Det får man ta varje år utifrån de förutsättningar man har, men målsättningen är såklart att gå upp så snabbt som möjligt. Men nu får vi först och främst ta division 4 sen får vi se nästa år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF

Malmö

Fotboll