”Ska inte få någon gammal etikett på sig”

Publicerad 2020-06-03

Fredrik Gårdare

Polisen Fredrik Gårdare har bra koll på Tore Eliassons två skilda liv, som tidigare kriminell och nu som sportchef för AFC Eskilstuna.

– Lever han ett hederligt liv nu så ska inte någon gammal etikett sättas på honom, säger Gårdare.

Eskilstunaklubben har anställt sin tidigare chefsscout som sportchef för att hjälpa klubben tillbaka till allsvenskan.

Tore Eliasson har en bakgrund som skiljer sig markant från hans kolleger i svensk elitfotboll. 

– Jag känner till Tore ganska väl från gängmiljön i norra Botkyrka på 1990-talet med grovt våld och all typ av brottslighet i den miljön, säger Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie i polisens insatsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

– Jag har pratat med honom även i nutid. Han säger att fotbollen har räddat hans liv. Är det så, så är det mycket bra. Det är få av gängmedlemmarna från den tiden som är i livet eller som har rättat till sina liv överhuvud taget.

Tore Eliasson

Är han lämplig i rollen som sportchef i en svensk elitförening i fotboll?

– Jag har ingen uppfattning om att det skulle vara negativt. Har han gått vidare och lever ett hederligt liv så ska inte någon gammal etikett sättas på honom.

Krav på agenter inte sportchefer

– Det finns andra personer, i mer kända föreningar, som förekommer i kriminella sammanhang och med svarta pengar men som utåt framstår som mer eller mindre fläckfria, säger Gårdare.

För att bli godkänd spelaragent i Sverige hos Svenska Fotbollförbundet – registrerad eller certifierad förmedlare – så ska man ha ett ”oklanderligt rykte” och inte vara dömd för för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet.

För exempelvis de högsta tjänstemännen i föreningarna finns inga sådana krav.

Tore Eliassons tyngre domar ligger 20 år och ännu längre bakåt i tiden.

– Det finns inget hinder att anställa en person med den historiken. Om det är lämpligt eller inte är en fråga för den klubbledningen, säger Anders Hübinette, chefsjurist hos SvFF.

– Vi och polisen såg att det fanns olämpliga personer som kom in i agentbranschen. Då infördes de reglerna. Vi har inte sett samma problematik i klubbarnas organisationer, säger Hübinette.

Ryssholm känner till bakgrunden

AFC Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm säger att han och klubben är väl medvetna om Eliassons bakgrund.

– Ja, jag kände till det. Han har berättat, han ville inte att jag skulle få reda på det från något annat håll. 

– Många människor gör fel i sina liv. Tore har hittat rätt väg nu. Han har under senaste åren bevisat att han är en bra person och har gjort ett väldigt bra jobb som scout för oss. Han brinner för jobbet som sportchef och jag tror han kommer göra ett fantastiskt jobb för oss, säger Ryssholm.

– Han kommer få hjälp och stöd av oss alla. Samtidigt, de som sviker mig har jag lätt för att säga hej då till, säger AFC-ordföranden.

Följ ämnen i artikeln