Frändén: Cavani en av Europas mest notoriska sumpare

FOTBOLL

PARIS. Några lärdomar går att dra även av en halvkall miljardkväll i Paris.
Att PSG går att störa, att årets Ligue 1 ändå kommer bli odramatisk och det viktigaste:
Att Edinson Cavani fortsatt är fransk fotbolls bäste målskytt – och en av Europas mest notoriska sumpare.

Foto: Stephane Allaman / Panoramic

Några omgångar har spelats av Ligue 1, den galaktiska versionen, men det var faktiskt först i kväll som parispubliken skulle få se världens dyraste duo spela boll ihop.
Det var med andra ord gemensam hemmadebut för Neymar och Kylian MBappé på menyn och jag åkte till Parc des Princes genom ett septembermelankoliskt Paris under regntunga skyar. Tänkte: det blir väl Edinson Cavani som avgör ändå.
Olympique Lyonnais är Ligue 1:s förra supermakt och klubbpresidenten Jean-Michel Aulas beter sig ibland fortfarande som att så är fallet. Ingen inom fransk fotboll har bråkat med PSG och dess president Nasser al-Khelaïfi mer de senaste åren än Aulas.

Hemmafansen protesterade

Lyonbossens nuvarande frustration över hur PSG negligerar Financial Fair Play-reglementet är emellertid lätt att förstå. PSG:s ultras hade förberett en banderoll med texten ”Aulas not welcome” i dag, men fick nej till att hänga ut den och protesterade i sin tur med 15 minuters tystnad i början av mötet. Då hade al-Khelaïfi och Aulas med viss möda skakat tass och satt sig ned på varsin sida om Nicolas Sarkozy på hedersläktaren (också en medlare av speciell karaktär).
Men det var ju fler vuxna män som skulle göra saker tillsammans på Parc des Princes.
Neymar och Kylian MBappés samspel hittills har renderat i ett antal intressanta anfallsmodeller, men också viss kritik. Gamle paristränaren Alain Roche menade inför matchen att de två kanske söker varandra lite väl mycket i lite väl onödiga lägen. PSG hade trots allt gjort 25 mål på de senaste fem matcherna, så det var svårt att gnälla för mycket.
I första halvlek mot Lyon gav miljardmännen dåligt betalt tillbaka på investeringen. Neymar blev stoppad för enkelt av Lyons högerback Kenny Tete, Adrien Rabiot blev för slängig och grinig på mittfältet och Kylian MBappé trixade och fixade, men bröt aldrig helt igenom. Edinson Cavani syntes knappt alls. Lyon, som i vanlig ordning tappat sina bästa framtidsnamn till andra ligor, stod emot utan att behöva slita ut sig alls.
Efter paus parkerade Paris Saint-Germain mer permanent på offensiv planhalva och halvvägs in fick Neymar lyonmålvakten Anthony Lopes att svettas en aning med en snygg frispark.

En av Europas värsta målsumpare

Men Lyon hade inte gett upp idén på att skrälla i huvudstaden och efter en dubbelchans dundrade Tanguy Ndombélés ett mäktigt slagskott från 35 meter i PSG-keepern Alphonse Areolas ribba.
Det såg ut att kunna bli ovisst, eller i alla fall oavgjort och då blir det ju oftast på ett sätt: PSG nöter in ett mål i mitten av andra halvlek och så är saken klar.
Allra oftast är det ju också Edinson Cavani som gör det. Så blev det i kväll, när urugayanen vinklade in en passning av Lo Celso, även om studsfaktorn gör att Lyons Marcelo blev officiell syndabock enligt matchrapporten.
Minns ni Cavani?
Det var han som lirade andrafiol bakom Zlatan Ibrahimovic i tre säsonger, som varit föremål för exakt noll transferrykten under den hyperekonomiska fotbollssommaren, och som, framför allt i Sverige, är känd som en av Europas värsta målsumpare, trots att han är förra säsongens skyttekung.
Edinson Cavani hade gjort sju mål på fem matcher i ligan och två i Champions League före kvällens drabbning, och har åtnjutit knappt en procent av rubrikerna i franska och internationella tidningar.
Det är proportionerligt en ganska dålig deal, men den verkar inte störa El Matador märkbart.
Målfrekvensen under Zlatans tyranni talade sig tydliga språk: 16, 18 och 19 per säsong. Förra säsongen, när Edinson Cavani äntligen fick den åtråvärda centrala rollen i PSG:s anfall, drämde han så till med 35 stycken.
Han har redan ryckt i PSG:s interna skytteliga i år, men Cavani hade ju inte varit Cavani om han inte sumpat minst ett jätteläge också. Det blev på en straff mot Lyon och uruguayanen såg så där olycklig ut som han brukar igen.
Extra jobbigt att Neymar var framme och budade på att få lägga straffen. Efter matchen lämnade Edinson Cavani Parc des Princes bakvägen. Hans välförtjänta huvudroll blir liksom alltid kapad av någon annan i slutändan.

Det mesta är med andra ord som det brukar i Paris.

ARTIKELN HANDLAR OM