”Vi vill fortsätta spela offensiv attackfotboll”

Hammarbys nye tränare Milos Milojevic

Mycket av det Milos Milojevic säger låter bekant.

Men Hammarbys nye tränare tror sig få se ett annorlunda lag än det Stefan Billborn ledde – även om filosofierna påminner om varandra.

– Det är som att två olika personer sjunger rock men det låter inte likadant, säger Milojevic till Sportbladet.

För tre dagar sedan blev Sportbladets avslöjande bekräftat. Stefan Billborn fick sparken från Hammarby.

I går presenterade klubben ersättaren.

38-årige Milos Milojevic lämnar sin roll som assisterande tränare i serbiska Röda Stjärnan för huvudtränaruppdraget i Bajen.

– Det var allt sammantaget ett enkelt beslut för mig, säger Milojevic på måndagens presskonferens.

Vad vill du ändra med Hammarby?

– Det har inte varit lika bra som det året som alla pratar om (2019). Det har varit upp och ner. Det är vad vi vill fixa, mer stabilitet. Det är mycket som vi kan göra bättre med laget. Som att göra det mer kompakt, avstånden och massa olika defensiva saker. Vissa principer i anfallsspelet också.

”Jag vet att det är som roligast när man vinner matcher”

Hammarby har haft en del problem med försvarsspelet – vad tänker du om det, är det något specifikt du vill ändra på?

– Vi vill fortsätta spela offensiv attackfotboll där vi kontrollerar matcherna. Men självklart vill vi inte släppa in två mål varje match. Försvaret är en lagsyssla, alla måste delta och det handlar mer om mentalitet och disciplin än om skicklighet. Därför är det troligtvis den enklaste delen i fotboll och något du borde kunna göra.

– Jag vet att det är som roligast när man vinner matcher.

Innan Milos Milojevic skrev på för Röda Stjärnan hade han lett Mjällby från division ett till allsvenskan med två raka seriesegrar.

Från åren i Mjällby har han bra koll på vänsterbacken Mohanad Jeahze, som också är i Hammarby. Men Milojevic berättar att han har kännedom om fler spelare än så.

– Jag tycker att jag känner till Ludwigsson bra sedan han spelade i Örgryte. Astrit (Selmani) mötte jag i Torns IF och i Varberg. Jon Gudni Fjoluson känner jag till sen innan han lämnade Island. Rodic från Serbien. Resten känner jag till eftersom jag följer allsvenskan, för det är mitt jobb, men självklart är det annorlunda att arbeta med dem än att se dem på tv.

I en intervju på Hammarbys hemsida under måndagsmorgonen berättade Milojevic om sin filosofi inom fotboll. Bollinnehav, aggressivitet och energi var tre ledord – vilket till stor del påminner om Stefan Billborns filosofi.

Men vad skiljer dem åt?

– Jag tror att två tränare kan ha samma filosofi, men tolkningen kommer vara olika. Det är som att två olika personer sjunger rock men det låter inte likadant. Jag tycker att det är bra med fotboll, det finns ingen rätt väg. Den vägen som funkar är rätt och den som inte fungerar är inte rätt, säger Milojevic och fortsätter.

– Det behöver inte vara science-fiction – vi behöver göra de grundläggande sakerna riktigt bra och vi behöver vara attraktiva när vi har 30 000 supportrar på matcherna. Då måste vi komma till straffområdet ofta och avsluta med intensitet. Jag gillar spelare som gör tunnlar men om det ger motståndaren en kontring så gillar jag inte det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.