EM i fotboll 2021

Här är Ukrainas största offensiva hot

Gemensamma nämnaren inför åttondelsfinalen mot Sverige

Av: 

Simon Bank

FOTBOLL

GÖTEBORG. Fråga: Vad har Janne Andersson gemensamt med Stefan Löfven?

Svar: Vänstern ställer till det för båda.

– Ukraina har tolv spelare i truppen som är vänsterfotade, det är inte vanligt. Det är intressant, säger spionen Lasse Jacobsson.

Det finns mängder av studier som kartlägger skillnaden mellan höger- och vänsterhänta, betydligt mindre forskning kring fötter. Uppskattningar säger att ungefär tolv procent av alla människor föredrar att använda vänster fot, medan andelen är större om man tittar på den yppersta elitnivån i bollsporter.

Det har förklarats på olika sätt, i olika undersökningar.

Handlar det om neuropsykologi? Om taktiska övertag? Att inverterade funktioner i hjärnhalvorna leder till genetiska fördelar?

Spelade med sju stycken senast

Oavsett anledning är det en fördel att ha flera vänsterfotade spelare i ett fotbollslag, det sägs att Ajax har som regel att fyra spelare i deras ungdomslag ska vara vänsterfotade.

Och på tisdag möter Sverige världens förmodligen mest vänsterfotade landslag i åttondelsfinal i EM.

Häromåret startade Frankrike med sex vänsterfotade spelare (Lloris, Kimpembe, Hernández, Griezmann, Matuidi, Giroud) när de slog Tyskland med 2–1 i Nations League. Ovanligt, men inte unikt. Ukraina har använt åtta vänsterfotade spelare i flera tävlingsmatcher de senaste åren, i senaste EM-matchen (0–1 mot Österrike) gav förbundskaptenen Andrij Sjevtjenko speltid åt sju vänsterfotade spelare (Matvijenko, Mykolenko, Zintjenko, Jarmolenko, Malinovskij, Marlos och Tsygankov), varav flera tillhör lagets absolut bästa och viktigaste pjäser.

– Det är alltid lite avigare, man är van mest vid högerfotade. Tre av de fyra offensivaste spelarna (i Ukraina) är vänsterfotade, det är bra att veta innan. Jag tror att det är jätteviktigt för spelarna att veta, säger Lasse Jacobsson.

De har många väldigt vassa vänsterfötter, Jarmolenko och Malinovskij inte minst. Vems fot är bäst?

– De är rätt bra, båda två…

Om det gör laget värre att möta återstår att se. Sjevtjenko själv avslutade lika bra med vänstern och högern under sin aktiva karriär, vilket gjorde honom svårläst för försvararna.

”Skjuter bättre med högern”

Ibland vet man ju inte varifrån skottet kommer. Den mest svårtolkade toppspelaren i dagens toppfotboll lär vara Frankrikes och Barcelonas Ousmane Dembélé, som när han slagit igenom i Rennes fick frågan om huruvida han var vänster- eller högerfotad.

Svaret var… svårläst.

– Eh… jag är vänsterfotad.

Men du gör ju mål med högern också?

– Jo, men jag är mer vänsterfotad.

Fast du skjuter väl straffar med högern?

– Jo.

Varför?

– För jag skjuter bättre med högern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige-Ukraina - allt om åttondelsfinalen i fotbolls-EM 2021

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson

Ousmane Dembélé