AVSLÖJAR: Jagar Konate till bulgariska storlaget

Kan göra Aiesh sällskap ut i Europa

Förmögne ryssen Anton Zingarevich – tidigare ägare i engelska Reading – ska leda bulgariska Botev Plovdiv tillbaka mot toppen.
Förmögne ryssen Anton Zingarevich – tidigare ägare i engelska Reading – ska leda bulgariska Botev Plovdiv tillbaka mot toppen.

Förmögne nye ryske ägaren ska bygga färdigt nya arenan.

Azrudin Valentic ska leda laget och med svenska förstärkningar lyfta Botev Plovdiv.

Den tidigare bulgariska storklubben hoppas kunna locka till sig både Hosam Aiesh och Pa Konate inom kort.

Wagner
Wagner

Azrudin Valentic, 50, som tidigare jobbat ihop med Olof Mellberg i BP och i danska Fremad Amager (både som assisterande och två år som huvudtränare) fick nyligen i samband med ett ägarbyte tränaruppdraget att lyfta klassiska bulgariska Botev Plovdiv från tolfteplatsen i ligan.

Med i flytten till Bulgarien tog Valentic tre spelare från Amager varav mittbacken Kevin Höög Jansson, 20, son till Hammarbys sportchef Jesper Jansson, är den ene.

Jagar svenskduo – och fler

Men fler svenskar är på ingång. Bosniske Valentic har varit verksam i Sverige sedan 2002 och har en förkärlek till blågula spelare.

I måndags avslöjade Fotbolldirekt att klubben är ute efter IFK Göteborgs ytter Hosam Aiesh, 25.

Sportbladet kan nu lägga till att Botev Plovdiv är även på jakt efter vänsterbacken Pa Konate, 26, vars kontrakt med Rosenborg gick ut i december och ytterligare, ej namngivna, svenska spelare.

– Jag gillar spelartypen som Aiesh representerar och har jobbat mycket med liknande spelare. Det är en personlighet som jag kan hantera. Han tillhör IFK Göteborg så det måste lösas med dem, men jag tror han vill hit också, säger Azrudin Valentic till Sportbladet.

Hosam Aiesh i IFK-tröjan.
Hosam Aiesh i IFK-tröjan.

Enlig uppgifter vill du även värva Pa Konate och flera andra svenskar. Kommentar?

– Vi behöver spelare på den positionen. Konate håller hög klass. Vi får se vad som händer de närmaste dagarna. Det kanske kommer in någon ytterligare svensk spelare... Men fokus är på de två till att börja med, säger Valentic och utvecklar:

– Jag kollar på spelare i Sverige som är taktiskt skolade, som är disciplinerade och som kan hjälpa laget. Våra egna bulgariska spelare är extremt tekniska men saknar andra bitar. Jag behöver en bättre mix.

Pa Konates kontrakt med Rosenborg gick ut i december 2020.
Pa Konates kontrakt med Rosenborg gick ut i december 2020.

Ny arena och ny träningsanläggning

Vad är det då som ska locka svenska spelare till Plovdiv, Bulgariens näst största stad, och ett lag på dekis?

Azrudin Valentic får efter en snabb kontroll klartecken att avslöja att klubbens nye huvudägare är förmögne ryske affärsmannen Anton Zingarevich, tidigare ägare till Reading FC.

Zingarevich är den ekonomiska garanten bakom att Botev Plovdivs nya arena som är under konstruktion med plats för 19 000 åskådare ska stå klar i december 2022.

Azrudin Valentic (t.v.) med Olof Mellberg i BP 2016.
Azrudin Valentic (t.v.) med Olof Mellberg i BP 2016.

Arenabygget skulle varit klart 2015 men har stannat upp i brist på finansiering i olika omgångar. Den bulgariska regeringen sköt till medel under 2020 och bygget återupptogs.

Träningsanläggningen stod klar 2016.

– Det är fem planer, gym, restaurang öppen dygnet runt, hotell, spa. Det finns inget liknande i Sverige.

– Om två, tre år är Botev Plovdiv en av de bästa klubbarna i Bulgarien. Alla förutsättningarna finns på plats då. Det blir en perfekt miljö för spelarna att utvecklas i för att sedan kunna gå vidare, säger Valentic.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.