Fotboll

Dahlberg kan anmäla sjukvården: ”Får inte gå till så”

Av: 

Simon Norberg

Michael Wagner

FOTBOLL

Pontus Dahlberg, 21, hade drabbats av en blodpropp. På Mölndals sjukhus menade den undersökande läkaren att det var en sträckning.

Nu överväger målvakten att anmäla sjukvården.

– Jag hade kunnat gå hem med en blodpropp i armen, säger han.

Den 30 december tvingades Pontus Dahlberg uppsöka vård efter att ha konsulterat Häckens sjukgymnast Patrik Ghazarian samt lagläkaren Henrik Eriksson som sedan tillsammans med läkarkollegan Jon Karlsson undersökte målvakten.

Oron fanns att målvakten hade drabbats av en blodpropp efter att vänsterarmen var tre och en halv centimeter tjockare än högerarmen.

På plats på Mölndals sjukhus möttes 22-åringen dock av en oförstående läkare, skriver Göteborgs-Posten som är först med att berätta om felbehandlingen som stjärnmålvakten utsattes för.

”Undersökte mig knappt”

För Sportbladet utvecklar Dahlberg:

– Jag kom dit med en remiss från våra läkare där de skrev att de misstänkte en blodpropp, men det ignorerade läkaren. Han undersökte mig knappt, kände på mina händer och sa att det var en sträckning.

– Det stod även att jag var elitidrottare. Jag vet hur en sträckning känns.

Vad gjorde du?

– Jag stod på mig som tur var och bad om att få byta läkare. Det var tur att jag hade remissen med mig från våra läkare, de är bra och kunniga, annars är det inte lätt att våga säga ifrån, säger Pontus Dahlberg.

Nya undersökningar gjordes av Dahlberg och blodprov, ultraljud och skiktröntgen bekräftade de ursprungliga misstankarna om en blodpropp.

Blodproppen hade orsakats av ett tillstånd kallat thoracic outlet syndrome (TOS), ett ökat tryck på blodkärl och nerver i passagen mellan nedre delen av nacken och armhålan.

Nu överväger Pontus Dahlberg att göra en anmälan mot den förste undersökande läkaren på Mölndals sjukhus.

– Så här får det inte gå till. Jag vill inte att någon annan ska hamna i samma situation. Hade jag inte stått på mig kunde jag gått hem med en blodpropp.

”Går på blodförtunnande”

Lika kritisk som målvakten är mot den inledande undersökningen lika mycket hyllar han den vård han fick sedan.

Efter några dygn på Mölndals sjukhus återvände han hem och behandlades i nästa skede på Sahlgrenska där man först gick in med en slang med blodförtunnande medel innan han opererades.

– Jag har bara positiva saker att säga om kärlkirurgin på Sahlgrenska.

Nu har han inlett vägen tillbaka.

– Jag ska köra rehab i morgon (läs torsdag). Jag kan delvis vara med i vanliga träningen men inte på planen eftersom jag är nyopererad. Jag går även på blodförtunnande medel och måste undvika kollisioner. Men jag siktar att vara tillbaka till allsvenska premiären.

GP har fått ett mejlsvar från sjukvården om kritiken från Pontus Dahlberg:

”Sjukhuset kan inte kommentera individuella patientfall på grund av patientsekretessen, men patienten kan vända sig direkt till den aktuella verksamheten för att framföra klagomål”.

ANNONS

Streama alla matcher i Allsvenskan hos Discovery+ här!

Extern länk från Discovery+

Skaffa konto

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Pontus Dahlberg drabbad av blodpropp

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

BK Häcken

Pontus Dahlberg