Så mycket kan Blåvitt tjäna på Marek Hamsik

Marek Hamsik presenterades i går för IFK Göteborg.

En affär som uppges kosta klubben 100 000 kronor i månaden – men hur mycket kan Blåvitt tjäna på världsstjärnan?

– På några timmar sålde vi 1 400 produkter ur vår specialframtagna merchandise kopplad till Marek Hamsik, säger Erica Berghagen, marknads- och kommunikationschef i klubben.

Marek Hamsik presenterades som IFK Göteborgs senaste nyförvärv 19.30 i går kväll.

Sportbladet avslöjade i går att Hamsik får en lön om 100 000 kronor i månaden.

Tjänar miljonbelopp

Men hur mycket pengar kan IFK Göteborg tjäna på värvningen av slovaken?

En del, visar det sig.

Slovakien ska nämligen spela EM-slutspel i sommar – där Marek Hamsik är lagkapten. I gruppspelet kommer man spela mot Polen, Spanien och Sverige. Det innebär att pengar kommer tillfalla IFK Göteborg.

För varje dag som Marek Hamsik och Slovakien är kvar i EM-mästerskapet kommer 49 000 kronor gå till Blåvitt – och eventuellt spelarens förra klubb Dalian Professional. Dagsbeloppet varierar beroende på vilken kategori IFK Göteborg tillhör – vilket är kategori 2 av totalt tre kategorier.

Marek Hamsik i Blåvitt.
Marek Hamsik i Blåvitt.

Dagsbeloppet börjar redan under förberedelserna inför mästerskapet, 14 dagar innan Slovakiens öppningsmatch mot Polen den 14 juni, och slutar när Slovakien åkt ur. Ju längre Slovakien och Marek Hamsik går i mästerskapet – desto mer pengar tillfaller IFK Göteborg.

Den sista gruppspelsmatchen ska spelas den 23 juni – vilket betyder att IFK Göteborg kommer kompenseras för minst 25 dagar. Det innebär att Blåvitt, som lägst – om de får behålla hela beloppet – kommer tjäna drygt 1 225 000 kronor. Om Slovakien skulle nå – en oväntad – EM-final? Då får klubben strax över två miljoner kronor.

”EM-ersättningen har inte varit någon faktor”

Klubbdirektören Håkan Mild berättar att ekonomin inte var det primära i övergången.

– Vi är medvetna om att vi kan få ersättning om Marek Hamsik spelar i EM. Men jag kan inte detaljerna eller vilka summor det i slutändan kommer handla om i så fall. Det har vi inte hunnit sätta oss in i, säger han.

– EM-ersättningen har inte varit någon faktor vid övergången till oss.

Med tanke på eventuell EM-ersättning, årskorts- och souvenirförsäljningen hittills – har värvningen redan lönat sig?

– Jag kan inte svara på det i dag men jag är helt övertygad om att den definitivt kommer att göra det, säger han och fortsätter.

– Men det är viktigt att säga igen att det inte därför vi värvar Marek Hamsik. Det är av sportsliga skäl vi ville ha honom. Men det är också en bra värvning ur ett kommersiellt perspektiv.

Följ hundringen av Steven-Lee - Dagens tips hittar ni här.
Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.

”Suget efter att se honom och laget är stort”

Nu sätter Håkan Mild sitt hopp till att publik får tillåtas till allsvenskans premiär.

– Suget efter att se honom och laget är stort. Jag hoppas verkligen att myndigheterna tar sitt förnuft till fånga och förstår att fotbollsklubbar är bra på att ta hand om sin publik på ett säkert sätt, säger han.

Erica Berghagen, marknads- och kommunikationschef i IFK Göteborg, menar att övergången redan gett utdelning ekonomiskt.

– På några timmar sålde vi 1 400 produkter ur vår specialframtagna merchandise kopplad till Marek Hamsik, säger hon och tillägger.

– Sedan spekulationerna tog fart om honom till IFK Göteborg i fredags fram till presskonferensen och presentationen sålde vi 500 årskort för 1,2 miljoner kronor – och det rullar fortfarande på. Vi har inte många årskort kvar med tanke på att vi bara säljer 3 000 stycken.

Fotnot: Tidigare skrev vi att IFK Göteborg hade rätt till 50 000 kronor per dag. Men ersättningen skulle kunna delas mellan Blåvitt och med spelarens tidigare klubbar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.