Nystartade laget – 96 mål på sex matcher

Av: Moa Berander

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö FF:s nystartade damlag skövlar allt motstånd i division 4.

På sex matcher har de släppt in noll mål – och gjort nittiosex.

– Vårt mål är att vinna serien, säger målvakten Helena Ivarsson.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

12–0 i första matchen. Sedan 18–0, 18–0, 6–0, 24–0 och nu senast 18–0.

I slutet av förra året hölls ett provspel för Malmö FF:s nystartade damlag. Truppen som valdes ut har meriter ända upp till allsvenskan. Tränaren Fredrik Jahnfors och ett stort antal spelare kom direkt från division 1-klubben Dösjöbro IF. Nu spelar laget i division 4 och har hittills varit överlägsna.

Hålla nollan hela säsongen

Helena Ivarsson tror att de kan klara hela säsongen utan att släppa in några mål.

– Jag tror att vi kan göra det, men det är lite nervöst att säga. Det är en utmaning i sig att hålla fokus hela matcherna, även när det inte händer så mycket i vårt straffområde. Men jag har en väldigt bra backlinje framför mig också så jag tror att det ska gå, säger Ivarsson och fortsätter:

– Vi vill vinna serien och sen gå upp en division per år. Men det blir ju såklart svårare ju högre upp vi kommer.

Fokus är inte att jaga mål

Tränare Fredrik Jahnfors säger också att målet är att vinna serien. För tillfället finns det goda förutsättningar för det och då hamnar fokuset på att sätta spelmönstret.

– Vi slutar inte spela för att det står 7–0 och matchen är vunnen. Fokus då är inte att jaga mål, utan att anfalla på det sättet vi vill, med få passningar och snabba tillslag, säger Jahnfors.

Som lag hoppas de också kunna skapa en egen identitet.

– Vi vill få en publik som tittar på matcherna och hejar på oss, inte bara för att det är Malmö FF.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Jahnfors.

Självklart att vara med

Emelie Erlandsson gick in i Malmö FF som assisterande tränare. Rollen har nu utvecklats till en spelande tränarroll. Hon tyckte det kändes självklart att vara med på resan att starta upp damlaget.

– Vi är ett nytt lag med spelare från många olika föreningar. Nu måste vi spela ihop oss och sätta vår spelidé, säger Erlandsson och fortsätter:

– Det roligaste är att se resultat av de vi har tränat på. Det har varit en ovanligt lång försäsong och nu har vi börjat få omsätta det i matcher.

Viktigt för klubben

Jahnfors tycker att Malmö FF som klubb sköter balansen mellan att ha ett topplag i allsvenskan på herrsidan och ett nystartat damlag väldigt bra.

– Det är ingen i eller runt om damlaget som begär att det ska uppmärksammas lika mycket. Men jag tycker dom sköter det väldigt bra. De sänder matcher med kommentatorer och vi märker att det är viktigt för klubben. Daniel Andersson (sportchef) är på plats på alla matcher, och Niclas Carlnén (VD) är där så ofta han kan, säger han och fortsätter:

– Att storklubbarna satsar på damfotboll leder till att fler spelare kan leva på fotbollen. Det känns jättespännande att få vara med från början.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN