Zlatan Ibrahimovic

Zlatan i tårar på första presskonferensen

Av: 

Erik Karlsson

Michael Wagner

Simon Bank

Linn Nordström

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i svenska landslaget.

Men det är en stor uppoffring. När Zlatan fick frågan om hur familjen reagerade så kom tårarna.

– Vincent grät när jag lämnade honom, säger han.

När Sverige förlorade med 0-1 mot Belgien i gruppspelets sista match i EM 2016 tog Zlatan Ibrahimovic farväl av landslaget. 1 734 dagar senare satt han i dag återigen i blågul träningsoverall och mötte ett stort pressuppbåd tillsammans med Janne Andersson.

På förhand har frågorna handlat om hur Zlatan ska passa in i Janne Anderssons landslag och om han inte riskerar att splittra en väl fungerande trupp.

”Lovat avgöra matcher”

På dagens pressträff var Ibrahimovic tydlig, det här är Jannes landslag.

– Jag är bara en pusselbit bland många pusselbitar. Jag är här för att göra det bättre om Janne tycker jag kan göra det. Om du frågar mig så är jag bäst i världen, men det hjälper inte mig mycket här.

– Jag har lovat att avgöra matcher så nu är det upp till mig, skrattar han.

Han och Janne Andersson har en roll klar, säger Milanspelaren.

– Jag är bara glad att jag är här. Jag är stolt, jag kräver inget och jag vill inget. Jag vill bara bidra med något jag kan. Känner Janne att jag inte kan bidra eller göra det jag ska göra då är vi inte här.

”Inte här för egen show”

Han berättar hur hans allvarliga knäskada i Manchester United blev startskottet på vägen tillbaka in i landslaget. Och nu ser han inget slut på karriären.

– Just i dag vill jag fortsätta så länge jag kan. Jag vill inte ångra något när jag slutar utan jag vill köra på medan jag kan. Det tänket kom in i huvudet efter skadan. Man ska fortsätta så länge man kan med det man älskar. Fotbollen är det jag vill göra, det är det jag älskar, säger han.

Så har Zlatan Ibrahimovic blivit med ödmjuk?

– Ödmjuk? Jag är mig själv. Men jag är inte här för att ha en egen show.

”Barnen är stolta”

Och det var mycket känslor på presskonferensen. När Zlatan efter nästan en timme fick en sista fråga från Sportbladet om hur familjen reagerat på att han återupptagit landslagskarriären blev det emotionellt.

– Det är ingen bra fråga du ställer. Jag hade Vincent här som faktiskt grät när jag lämnade honom. Men det är okej..., säger Zlatan innan han tvingades ta en paus för att samla sig och gnugga bort tårarna.

Normalt sett har landslagsuppehållet varit en av få luckor för Zlatan att träffa familjen i Stockholm. I en intervju med Fotbollskanalen utvecklade han känslorna.

– Den här tiden tar tid från min familj och det är ingen lätt sak. Om du har två ungar som gråter varje gång du lämnar dem så är det lite jobbigt. Jag är människa, även om jag är superman. Men vem är man utan fotbollen? Även utanför fotbollen är jag en av ”allihop”. Jag vill spela fotboll och nu är jag här och nu ska jag göra allt för att tillföra succé, säger Zlatan som samtidigt säger att barnen stöttar honom.

– De är väldigt stolta, väldigt. De har sagt att jag ska ta med de senaste landslagskläderna, så det ska vi fixa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More


Jackpott på Europatipset: ”Zlatan tillbaka – då spikar vi Sverige”
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Zlatan Ibrahimovic

LÄS VIDARE

Zlatan-panelen: ”EM är ingen charterresa, det är en guldjakt”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson

Fotboll

VM-kval i fotboll