Fotboll

Norling: Ett fantastiskt uppdrag

Av: 

Gustaf Ränkeskog

FOTBOLL

Han fick sparken efter en misslyckad säsongsinledning med AIK.

Nu är Rikard Norling redo för nästa uppdrag: IFK Norrköping.

– Jag lärde mig otroligt mycket av den smällen, säger han till Sportbladet.

Kort efter Sportbladets avslöjande bekräftade IFK Norrköping att Rikard Norling tar över tränaruppdraget i klubben.

Ett uppdrag 49-årige Norling ser fram emot.

– Det känns fantastiskt. Det är en anrik klubb som går tillbaka väldigt långt i tiden ... en av Sveriges mest framgångsrika. Sen finns det också en oerhörd potential som har byggts upp under de senaste åren. Det är ingen slump att man har radat upp topplaceringar, säger han.

Trots den sportsliga harmonin, som infann sig under stora delar av säsongen, har det stormats en del i klubben sedan säsongen avslutades.

Hur påverkar klubbens situation dig?

– Fördelen är att jag kommer in som ny. Jag kommer gå all-in på det som är mitt ansvar, det som sker på planen tillsammans med tränarstaben och med spelarna. Jag ska inte ge mig in på något annat. Jag ska fokusera på rätt saker.

”Kan nå hela vägen”

IFK Norrköping var ett av de lag som gjorde allra flest mål den senaste säsongen – samtidigt som de läckte mycket bakåt.

Men Rikard Norling, som är mest känd för sin defensiva filosofi, vill inte förändra alltför mycket i Norrköping.

– Det jag har känt som motståndartränare var att kraften i det man mötte då var väldigt, väldigt stark. Den var otroligt potent. ”Så här ser ett lag ut som vinner SM-guld”, tänkte jag där och då. Kan man återskapa en sån kraft och bygga vidare där, då vet jag att man kan nå hela vägen.

Rikard Norling.

Den taktiken du använde under din sista tid i AIK, vad lärde du dig av den?

– Jag lärde mig otroligt mycket av det, från att gå från något som byggde på stabilitet. Jag har utvärderat och utvecklat det tänket. Samtidigt är det viktigt att utnyttja de styrkor som finns i Norrköping.

Vad tar du med dig från det?

– Jag har gått på många smällar, men det här är en av de större. Jag har gjort allt jag kan för att lära mig av det och utnyttja det som var bra i det, men också hitta den här stabiliteten och effektiviteten för att försöka beblanda sig i toppen och förhoppningsvis vinna.

”Väldigt gott öga till Simon”

I Norrköping kan Rikard Norling komma att återförenas med nyckelspelaren Simon Thern, som han tränat i såväl AIK som Malmö. Men i dagarna öppnade mittfältaren för en flytt då han meddelade att det ”ska oerhört mycket till om han ska stanna”.

Vad Norling tycker om det låter han vara osagt.

– Allt som handlar om att vara specifik vad gäller spelare och sånt, den processen ska jag gå in i med ansvariga i Norrköping. Det vill jag inte kommentera nu. Men jag har ett väldigt gott öga till Simon, men vi får se var det landar, säger Norling.

Vad är IFK Norrköpings sportsliga målsättning 2021?

– Lyckas jag mobilisera den skickligheten och kraften som finns, då kommer vi vara med där i toppen. Det hänger i luften att det finns möjlighet att bygga på nu om vi gör ett sjuhelsikes jobb tillsammans. Då måste vi få till träningen, få till en trupp som blir slagkraftig och en ledarstab som fungerar fantastiskt tillsammans.

– Det finns ingen anledning att inte försöka efter en absolut topplacering som man har gjort under en längre tid.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

IFK Norrköping

Allsvenskan i fotboll

Rikard Norling

Simon Thern