Damlandslaget i fotboll

Gerhardsson vill förändra OS-turneringen

Av: 

Anna Rydén

FOTBOLL

Sexton lag på herrsidan, men bara tolv på damsidan.

Nu vill Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson se en förändring i OS-fotbollen.

– Det hade varit bra, både nu och framförallt i framtiden, om man hade kunnat få in sexton lag och lika många som på herrsidan, säger han.

Det har gått 15 år sen damfotbollen fick plats på OS-programmet. I Atlanta 1996 var det åtta lag, något som successivt har ökat till dagens tolv.

– Egentligen så hade man hoppats på att det skulle vara fyra grupper med sexton lag och att två lag går vidare. Precis som det är på herrsidan. Det innebär ju inte fler matcher. Exakt vad det beror på får IOK svara på, det är säkert Fifa som också jobbar för det, säger Gerhardsson på en presskonferens i samband med OS-lottningen.

– Jag tycker att kvalitén på dam-OS har varit väldigt hög och är fortfarande väldigt hög, så det hade öppnat upp för 16 lag.

Ser man till årets turnering så saknas till exempel regerande OS-guldmedaljörerna Tyskland, som i samband med kvartsfinalförlusten mot Sverige i VM också såg OS-biljetten gå upp i rök, och Frankrike som är rankade fyra i världen.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Inte bara en fotbollsturnering

På herrsidan så är det alltså sexton lag fördelat på fyra grupper, där de bästa tvåorna går vidare. I damernas OS-turnering är det tolv lag som gör upp i tre grupper, vilket innebär att även de två bästa treorna också går vidare.

– Det hade varit bra, både nu och framförallt i framtiden, om man hade kunnat få in sexton lag och lika många som på herrsidan, säger Gerhardsson.

Så du tycker att det är dags för en förändring?

– Ja, det tycker jag. Det handlar om en utvecklingsdel i det hela och OS är ju speciellt. Det är ju i utgångsläget inte bara en fotbollsturnering. Det är en fantastisk turnering med alla idrotter och så där så det är många saker att ta hänsyn till när man ska utöka. Rent fotbollsmässigt hade jag önskat det. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Största hotet mot OS-succé: värmen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Peter Gerhardsson