Jens Gustafsson (fotbollstränare)

”Låg hundra procent fel – jag överdriver inte”

IFK Göteborgs förre klubbchef Max Markusson om diskussionerna med Jens Gustafsson

Av: 

Hugo Månsson

Jens Gustafsson.
Jens Gustafsson.

FOTBOLL

Jens Gustafsson var aktuell som tränare i IFK Göteborg.

Men rekryteringen föll på dåliga vitsord och att han krävde för mycket pengar.

– Om jag säger att Jens låg hundra procent fel så överdriver jag inte, säger Blåvitts förre klubbchef Max Markusson i Bara Ben-podden.

Efter att Poya Asbaghi förra säsongen fick sparken från IFK Göteborg hade klubben ett antal kandidater som var aktuella för tränarjobbet. I slutändan fick U21-förbundskaptenen Roland Nilsson tjänsten.

Men en annan kandidat var IFK Norrköpings dåvarande tränare Jens Gustafsson som var i diskussioner med Blåvitt. Tidigare under året hade även AIK erbjudit Gustafsson ett kontrakt, berättar IFK Göteborgs förre klubbchef Max Markusson i Bara Ben-Podden.

– Man kan väl säga att Jens och Peter Hunt (IFK Norrköpings dåvarande ordförande) inte var bästa vänner efter att han (Jens) hade meddelat att AIK var intressant. Så den summan som Hunt krävde av AIK gjorde ju att den affären gick i stöpet, säger han.

Enligt Max Markusson krävde Peter Hunt en stor kompensation för sin dåvarande tränare.

– Peter Hunt är ju affärsman. Man kan tycka vad man vill om vad han har gjort eller hur han har gjort saker i Norrköping, men han kan ju ta betalt. Om vi jämför med den diskussionen som vi hade med Håkan Sjöstrand när vi tog dialogen om ”Rolles” vara eller icke vara så kan man väl säga att Håkan var väldigt ödmjuk och hade en stor förståelse för både Blåvitts situation och ”Rolles” situation och var extremt tillmötesgående för att han ville alla parters bästa. Jag är inte övertygad om att Peter (Hunt) hade velat Blåvitts bästa i slutändan.

”Jens krävde alldeles för mycket i ersättning”

Max Markusson nämner två anledningar till att en potentiell rekrytering av Jens Gustafsson föll för IFK Göteborgs del.

– Två saker blev klart ganska tidigt. Ett var att Jens krävde alldeles för mycket i ersättning än vad vi var redo att betala och det var någonting som vi var väldigt eniga om i sportrådet. Att vi har en budget och den ska följas, för det var ju vårt rättesnöre under tre års tid. Att ekonomin får inte på något sätt äventyras. Om jag säger att Jens låg hundra procent fel så överdriver jag inte, säger Max Markusson i podden.

Men den ekonomiska faktorn var inte det enda som hindrade en potentiell rekrytering av Jens Gustafsson.

– Sedan var väl inte de referenserna som Pontus kom tillbaka med inte helt översvallande heller. Sen var det en tredje komplicerande situation och det var att vi fick ganska tidig kännedom om att hans detaljer från AIK-diskussionen hade läckt ut och så märkte vi också att våra diskussioner läckte ut, säger Max Markusson och fortsätter:

– Allt det här sammantaget blev ju då att vi hade en kandidat som krävde för mycket, som inte hade de vitsorden som vi kanske letade efter plus att det på något sätt fanns ett läckage, vilket vi var extremt tydliga med att det inte är så vi vill jobba. Det gjorde ju att det blev relativt snart klart att det inte var den vägen vi ville gå. Men till syvende och sist så var det faktiskt han som valde att avbryta diskussionen för att vi inte kunde möta honom ekonomiskt, om man ska vara helt ärlig och transparent.

Sportbladet har sökt Jens Gustafsson för en kommentar utan framgång.

Champions League-final 2021 (herrar): Allt inför Manchester City–Chelsea

Europa League-final 2021: Allt inför Manchester United–Villarreal

Champions League-final 2021 (damer): Allt inför Barcelona–Chelsea

ANNONS

Streama alla matcher i Allsvenskan hos Discovery+ här!

Extern länk från Discovery+

Skaffa konto

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Han kommer inte få ett jobb igen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jens Gustafsson (fotbollstränare)

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll

Fotboll