Frankrike vidare till VM-kvartsfinal

Kylian Mbappé sänkte Polen i åttondelsfinalen – Olivier Giroud historisk

Frankrike spänner musklerna.

De regerande världsmästarna är vidare till kvartsfinal efter två klassmål av Kylian Mbappé.

– Jag är besatt av VM, säger Mbappé efteråt.

Efter en svagare insats och överraskande förlust mot Tunisien i den sista gruppspelsmatchen visade Frankrike att de blir att räkna med i detta VM.

Åttondelsfinalen mot Polen blev till slut en relativt odramatisk tillställning där anfallsstjärnorna Olivier Giroud och Kylian Mbappé stal showen.

Giroud historisk

Giroud inledde målskyttet precis före paus efter en läcker framspelning av Mbappé, och målet gör Giroud historisk som det franska landslagets meste målskytt genom tiderna.

PLUS: Leifby rankar: 20 snyggaste tröjorna i fotbolls-VM någonsin

Det var hans 52:a fullträff i ”Les Bleus” och därmed passerar han Thierry Henry och övertar rekordet.

– Det känns fantastiskt. Det var en barndomsdröm för mig att slå rekordet och nu fick jag göra det med min fru, våra barn och en barndomsvän på läktaren. Men nu är det gjort, nu lägger jag det bakom mig och koncentrerar mig på att hjälpa laget gå så långt som möjligt i detta VM, säger Giroud efteråt.

Två mål av Mbappé

Med kvarten kvar klev mannen som förmodligen kommer ta över rekordet i framtiden – Kylian Mbappé – fram och dunkade in 2–0 med en riktig hästspark till avslut som borrade sig upp i nättaket.

På tilläggstid utökade Mbappé till 3–0 med ett nytt klassavslut. Det var 23-åringens femte mål i detta VM och nionde VM-mål totalt i unga karriären.

– Jag är besatt av VM, det är mina drömmars turnering och jag är lyckligt lottad som får spela. Jag har planerat hela min säsong för detta, för att jag ska vara redo både fysiskt och mentalt. Det går bra hittills, men vi har fortfarande en lång väg kvar till slutmålet, som är att vinna, säger Mbappé enligt RMC.

Matchen slutade 3–1 efter ett sent tröstmål på straff av Robert Lewandowski. Han brände först straffen, men den fick slås om sedan franska spelare sprungit in i straffområdet för tidigt.

I kvartsfinalen väntar nu ett stormöte mellan Frankrike och England.

England-Frankrike: Allt om kvartsfinalen i fotbolls-VM

Kylian Mbappé och Olivier Giroud firar 1–0-målet.
Kylian Mbappé och Olivier Giroud firar 1–0-målet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.