Daniel Kindberg döms till fängelse

Östersunds förre ordförande tvingas betala tillbaka mångmiljonsumma

Publicerad 2022-06-23

Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersunds FK, döms till fängelse i två år och sex månader samt näringsförbud i tre år.

Han ska även betala staten de 5 545 000 kronor han mottagit i muta.

– Att få upprättelse för mig själv är sekundärt, det måste ske för mina nära och kära, säger Daniel Kindberg till Sportbladet och meddelar att domen kommer att överklagas.

PLUS: BANK: Ingen klubb kunde bluffa som ÖFK


I dag meddelade Östersunds tingsrätt sin dom mot det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg och tre andra personer.

Kindberg, som även har ett förflutet i fotbollsklubben Östersunds FK, döms till fängelse i två år och sex månader för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll. Han döms även till att betala staten de 5 545 000 kronor han mottagit i muta.

– Jag är djupt chockad, men inte förvånad, säger Daniel Kindberg till TV4.

Tingsrätten har bedömt att brottsligheten har varit av ”särskilt farlig art” då kindberg döms för att ha tagit emot mutor under sin anställning på ett kommunalägt bolag. Vilket ”kan anses ha orsakat en synnerligen stor förtroendemässig skada”.

Daniel Kindberg: Vi kommer överklaga

Till Sportbladet berättar Daniel kindberg att domen kommer att överklagas.

– Jag kan hantera det här. Men alla som har nära och kära och barn kan förstå att det är de som lider mest under den här perioden. Att få upprättelse för mig själv är sekundärt. Det måste ske för mina nära och köra, säger han.

Det här är andra gången på tre år som Kindberg väljer att överklaga en dom från tingsrätten. Första gången friades han i hovrätten.

– Vi hyser väldigt gott hopp om att få en rättvis prövning i hovrätten, säger Kindberg.

Hur har dina anhöriga påverkas av att du för andra gången har varit i tingsrätten och även den här gången fått en fängelsedom?

– De är bestörta, ledsna och besvikna. De har levt med det är en lång tid och de vet att deras pappa inte har gjort något fel eller olagligt likt förra gången. De lever med det och vet det, men det hjälper inte dem eftersom de är omgivningen som de måste hantera, berättar Kindberg och fortsätter:

– Hela mitt liv med mina nära och kära sätts i ett vakuum och det är olidligt. Det smärtar mig utöver vad som är mänskligt, att se mina barn och veta vad de måste gå igenom.

Daniel Kindberg.
Daniel Kindberg.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.