”För ett år sedan fanns det inga tankar om att stå på ett podium i Japan”

Madelen Janogy om resan tillbaka till toppen

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Förra året tog Madelen Janogy en paus från fotbollen.

I somras var hon med och tog OS-silver.

– Jag hade aldrig klarat det utan hjälpen som jag har fått, säger 25-åringen.

När Blågult säkrade finalplatsen till OS tidigare i somras fångades Madelen Janogy och Fridolina Rolfö på bild, av Sportbladets fotograf Pontus Orre, i en väldigt fin stund på avbytarbänken.

Janogy lade själv upp bilden på Instagram.

”Vilken resa det senaste året har varit. Förra året vid den här tiden handlade mitt liv om att komma upp i tid på morgonen, gå på promenader och försöka hitta rutiner i vardagen”, skrev hon till texten då, en bild som Rolfö sedan utvecklade sina tankar om.

Och det har varit en resa för Janogy.

I slutet av maj förra året tog 25-åringen en paus från fotbollen på grund av psykisk ohälsa – och drygt ett år senare var Hammarby-anfallaren med och tog OS-silver i Japan.

”Allt är möjligt”

På söndagen i Göteborg, inför VM-kvalet mot Georgien på tisdag, fick Janogy på nytt frågor om den där bilden tillsammans med Rolfö.

– Det var väldigt mycket känslor när vi gick till final, jag har varit med om otroligt mycket. För ett år sedan fanns det inga tankar om att jag skulle stå på ett podium i Japan. Det är fantastiskt vilken resa man har gjort, men även att försöka hjälpa andra som kanske är i samma situation. Med hårt jobb och genom att våga ta hjälp, våga uttrycka känslor, så är allt möjligt, säger hon.

– Jag hade aldrig klarat det utan den hjälpen som jag har fått av alla runt omkring.

Hon berättar om sin egen situation i hopp om att hjälpa andra och för bearbeta sina egna känslor.

– För min del har det bara varit skönt att komma ut med det på något sätt, än att gå runt och gömma sig lite liksom. Det har varit en resa som många fått vara med på och jag har verkligen inte känt mig ensam. Och det tror jag också har betytt jättemycket, att det har gått som det gått, att jag har mycket stöttning från folk runt omkring.

Responsen har varit enorm.

– Jag kommer börja grina bara för att folk är så fina, det är många som känner igen sig och som tackar för att jag vågade skriva det – och att det hjälpte dem. Helt fantastisk respons.

”Allt har gått så fort”

Nu leker fotbollslivet igen, 25-åringen har rätat ut alla frågetecken till utropstecken. Janogy hade däremot inte räknat med att det sportsliga skulle gå så bra, inte redan nu åtminstone.

– Det var verkligen inget jag tänkte, dels för att jag flyttade hem till Stockholm till familj och allt det där. Jag hade tanken att: ”Det får gå som det går, sedan får vi ta det utifrån det”. Jag hade inga förväntningar över huvudtaget.

– Det var väl också det när man kom hem från OS och reflekterade över vad fan det var som hade hänt egentligen, att allt har gått så fort. Men jag säger det igen: tar man hjälp och vågar berätta hur man känner… det stödet och den hjälpen man får… jag hade inte varit här i dag om jag inte hade fått den hjälpen och vågat öppna upp mig om hur jag mådde.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.