Amoo sänkte AIK i derbyt efter bråket

AIK tappar i guldstriden.

Akinkunmi Amoo stal rubrikerna och frälste Hammarby i derbyt.

– Jag är väldigt glad, säger han i Discovery+.

Akinkunmi Amoo blev stor huvudrollsinnehavare på flera sätt och vis. Dels för att han var matchens kanske bäste spelare, dels för att han orsakade den första halvlekens stora snackis.

Den vindsnabbe anfallaren var först nära ett drömmål, men stoppades av en glidtacklandes Alexander Milosevic. Direkt efteråt fick han en lättare knuff av Milosevic – och föll som en fura.

Utskälld av Larsson

Huvuddomare Andreas Ekberg var aldrig ens nära att blåsa straff och på reprisbilderna syntes tydligt att Amoo överdrev å det grövsta. Något AIK:s Sebastian Larsson upptäckte och svarade med att ge Amoo en duktig utskällning.

– Han behöver inte lägga sig så där, sa experten Jens Fjellström i Discovery+.

Amoo hjälte

I den 58:e minuten var det just Amoo som klev fram och spräckte nollan. Henok Goitom toppade boll på offensiv planhalva, Hammarby ställde om, Gustav Ludwigson sprintade i kapp och förbi Seb Larsson och hittade in till Amoo som stötte in 1–0 till Bajen.

– Jag är väldigt, väldigt, väldigt glad. Grym känsla för laget och fansen. Vi har ett fantastiskt publikstöd i dag, säger Amoo efteråt.

Matchen slutade 1–0 till Hammarby.

– Grym känsla. Vi gör ingen vidare första halvlek, men i andra är vi bra. Vi är närmare 2–0 än de är 1–1, säger tränaren Milos Milojevic.

Slagläge Djurgården

Resultatet ger Djurgården slagläge i guldstriden. AIK och Malmö har 44 poäng, samma antal som Djurgården som kan rycka åt sig en tre poäng stor ledning vid seger hemma mot Elfsborg i morgon (måndag).

– Det känns såklart väldigt tungt att ha förlorat. Jag summerar den som att det är en relativt jämn match fram till ett psykologiskt väldigt viktigt mål för Hammarby, vi har en viss trötthet och orkar inte lyfta oss efter det. Det är väl i slutet som Bojan har en skaplig chans, men målchansmässigt känns det väl relativt jämnt. Det hade kunnat sluta hur som helst, men vi kommer inte upp i nivån som krävs i ett derby, säger AIK:s tränare Bartosz Grzelak.

Tre bortavinster av elva, kan man vara guldkandidat då?

– Ingen frågar varför vi är så starka hemma, men eftersom vi är så starka hemma så har vi lyckats klamra oss fast i guldstriden på något sätt. Som bortastatistiken ser ut nu så kommer det bli svårt att vinna den här serien.

Varför är ni så svaga borta?

– Det finns aldrig en orsak i fotboll, man måste se de här bortamatcherna separat. Ibland har vi saknat vissa spelare och inte lyckats skapa dynamiken i de elva som spelar, säger Grzelak.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.