Nytt tillslag mot Abramovitj

70 miljarder på kanalön

Ett nytt tillslag har gjorts mot oligarken Roman Abramovitj.

Motsvarande 70 miljarder kronor av hans tillgångar har frysts av myndigheter i skatteparadiset Jersey.

Något som väcker frågor om hur stor hans totala förmögenhet egentligen är.

Den ryske oligarken Roman Abramovitj är mest känd för att ha ägt den engelska fotbollsklubben Chelsea i nästan 20 års tid.

Några dagar efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina meddelade han att han ska sälja klubben.

Ett fortsatt ägandeskap ansågs omöjligt i och med hans tydliga kopplingar till Vladimir Putin.

I en ny BBC-dokumentär uppgavs att Abramovitj tjänat motsvarande 160 miljarder kronor på en korrupt affär med den ryska regimen ledd av Vladimir Putin. Den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har också gått så långt som att kalla Roman Abramovitj för ”Putins plånbok”.

I mitten av mars agerade Storbritannien och frös alla Abramovitjs tillgångar, inklusive Chelsea.

Premier League-jätten är fortfarande i processen med att hitta en ny ägare. Så sent som i går bekräftade den amerikanske miljardären Steve Pagliuca att han tänker lägga ett bud.

Pagliuca är sedan tidigare delägare i NBA-laget Boston Celtics och Serie A-klubben Atalanta.

Ön Jersey agerar

Nu uppger flera internationella medier – däribland Forbes, Bloomberg News och nyhetsbyrån Reuters – att den lilla kanalön Jersey har fryst tillgångar motsvarande nästan 70 miljarder kronor tillhörande Roman Abramovitj.

Jerseypolisen ska under onsdagen också ha gjort husrannsakan mot flera lokaler och fastigheter som misstänks ha koppling till Abramovitjs verksamhet.

Den lilla ön Jersey ligger i den engelska kanalen och är belägen utanför Normandies kust. Den är inte en del av Storbritannien eller EU utan har ett helt eget rättsväsende och är ett erkänt så kallat skatteparadis.

Har flyttat tillgångar

Enligt Financial Times-journalisten Robert Smith ska Roman Abramovitj under de senaste åren ha förflyttat stora delar av sina tillgångar från Brittiska Jungfruöarna till just Jersey. Det ska bland annat ha handlat om flera holdingbolag med inriktning på helikoptrar och lyxyachter.

Bloombergs Billionaires Index har uppgett att Abramovitjs totala förmögenhet uppgår till cirka 140 miljarder kronor efter den senaste tidens förluster.

Forbes har i sin tur slängt med sig betydligt lägre siffror – cirka 80 miljarder kronor.

Financial Times-journalisten Robert Smith menar att tillslaget i Jersey väcker frågor om hur stor Roman Abramovitjs förmögenhet egentligen är.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln