AIK-passningen till Hammarby: ”Lycka till att bryta ned oss”

Hammarby går in i derbyt med självförtroende. Likaså gör AIK det.

– Jag tycker att när vi når maxprestationer individuellt är vi det bättre laget, säger Emma Jansson.

– Vi kommer vinna varenda duell i försvaret, svarar AIK-försvararen Hannah Davison.

Se rekordderbyt här på Sportbladet Play

Med de största publiksiffrorna och den klart bästa tabellplaceringen så råder det på pappret ingen tvekan om att Hammarby har varit det mest framstående Stockholmslaget under årets damallsvenska.

Något som ger dem god grund att ha ett gott självförtroende inför derbymötet mot nästjumbon AIK – må så vara att det gått knackigt för de grönvita efter sommaruppehållet.

– Vi måste hitta tillbaka till vårt självförtroende vi haft tidigare. Gå till oss själva och hitta rätt mentalitet till den här matchen, säger Emma Jansson inför söndagens publikfest och prestigemöte.

”Vi är bättre”

Det är uppenbart att Hammarbyfansen primärt fokuserar på sig själva än på motståndet när Sportbladet besöker torsdagens träning på Kanalplan.

Samtidigt råder det heller ingen tvekan om att de ser sig själva som ett bättre lag än AIK när spelarna får den direkta frågan.

– Jag tycker att när vi når maxprestationer individuellt så är vi det bättre laget, säger Emma Jansson.

Finns det något du tycker AIK är bättre på än er?

– Nej.

Backen Hanna Lundqvist instämmer.

– Ja, om vi når upp till max så tycker jag vi är bättre.

Emma Jansson.
Emma Jansson.

”Lycka till att bryta ned oss”

Samtidigt borta på Skytteholms IP så är derbygästerna minst lika segervissa.

– Det blir en historisk kväll. Det kommer bli en kamp. Och vi är taggade på att ta Stockholm och göra det gult och svart, säger mittbacken Hannah Davison.

Hur sugna är ni på att krascha den grönvita festen?

– Det är det enda som varit vårt fokus. Vi ska höras på planen. Vi ska höras på läktarna. Och vi ska ta Stockholm.

Att Hammarby skulle vara bättre på det mesta än AIK är en analys som amerikanskan, föga förvånande, inte skriver under på.

– Absolut inte. Vi har något speciellt. Vi är kämpar, svåra att möta och tuffa bakåt. Jag skulle inte vilja gå in i en duell med mig eller Konya (Plummer, mittbackskollega). Vi kommer vinna varenda duell i försvaret. Så lycka till att bryta ned oss. Vi är redo att ta kampen och är minst lika bra som dem, om inte bättre.

Hannah Davidson.
Hannah Davidson.

”Så bra är de inte...”

Hallbera Gisladottir delar försvarskollegans självförtroende inför derbydrabbningen.

– Vi har ett riktigt bra lag. Nu har vi inte så många skadade heller, vi brukar ju ha fler, säger isländskan, som inte ser något större favoritskap hos hemmalaget.

– Det kommer bli en jämn match. Vi har kryssat mot dem här och förlorade en tajt match i vintras. Så bra är de inte. De har ett bra lag men det har vi också.

Oavsett det sportsliga så råder det i alla fall ingen tvekan om att majoriteten av den förmodade rekordpubliken på Tele2 arena kommer vara klädda i grönvitt.

Hur blir det att spela inför en publik där en majoritet vill att ni förlorar?

– Jag tycker det är roligt. Då kanske man får lite extra känsla att man måste vinna. Hoppas vi får fler AIK:are på plats. Jag vet att det finns biljetter kvar, säger Gisladottir.

Se rekordderbyt här på Sportbladet Play

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.