Nu är krisen total i Umeå IK

”Vi orkar inte lyfta oss just nu”

Kris i klubben.

Då börjar Umeå underprestera på planen också.

– Vi är inte mer än människor, vi orkar inte lyfta oss just nu, säger tränaren Mika Sankala efter 1–4 mot tabellnian Hammarby.

Umeå har det tufft på ekonomifronten just nu, spelarna har inte fått lön i september och om inte klubben kan få ihop omkring en miljon kronor före den 12 oktober så går man i konkurs. Det innebär att spelarna, som jagar sitt femte raka guld, kan stå utan arbete om en dryg vecka.

Med den vetskapen med sig är det svårt att fullt fokusera på fotbollsplanen.

– Det är inte bra att inte få sin lön, men vi är inne i en guldstrid nu, det borde vara 110 procent hela tiden, säger lagkaptenen Karolina Westberg.

”Måste prestera”

Tack vare söndagens förlust halkade Umeå ner från första till tredje plats, Linköping slog Djurgården med 2–0 och gick upp i serieledning och Malmö är nya tvåa efter 2–0-segern mot AIK.

– Vi är inte riktigt på g, Hammarby är mer taggade än oss och själva har vi inte fokus. Det är fotboll vi spelar, vi måste prestera ändå, säger mittfältaren Lisa Dahlkvist.

Du kan stå utan jobb och klubb snart, hur känns det?

– Jag vågar knappt tänka på det, jag har inget att stå på. Jag har ingen utbildning, inget jobb...det vore verkligen jättejobbigt, säger Dahlkvist.

När TT pratade med klubbdirektören Britta Åkerlund i fredags sade Åkerlund att hon med facit i hand borde ha rivit alla spelarkontrakt redan i januari och sagt att spelarna var fria att gå till vilken annan klubb som helst. Spelarna vill dock inte tänka så just nu.

– Jag ville spela i UIK för att det är det bästa laget, jag skrev på för att jag vill vara här. Om hon säger så...jag vet inte, säger Dahlkvist.

Karolina Westberg:

– Jag hoppas in i det sista att det ska lösa sig, vi har förtroende för ledningen och styrelsen.

Sophie Gill/TT

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.