Asllani: ”Hade aldrig hänt i herrfotbollen”

Foto: AP,Bildbyrån

avAndreas Käck

FOTBOLL

Ryter ifrån: ”Vi hånas om och om igen”

Kosovare Asllani har tagit strid mot Fifa.

I en intervju med Expressen berättar hon om sin besvikelse mot fotbollens styrande organ.

– Damfotbollen hånas om och om igen, säger hon.

Det var i slutet av oktober som den svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani, 28, riktade kritik mot Fifa (det internationella förbundet) och deras budgetfördelning.

”Så Fifa öronmärkte 4,5 miljoner dollar för The Best-galan. Budgeten för att utveckla den globala damfotbollen (i 209 länder)? 5,1 miljoner dollar”, skrev hon.

Kort efteråt svarade Fifa och hävdade att de i själva verket lägger mer pengar än så (5,1 miljoner) på damfotbolllen.

”Den siffra som förekommer i rapporterna utgör bara en liten del i det jobb som Fifa lägger ned på damfotboll. Den summa som finns tillgiven damfotbollen är mycket högre än så och inkluderar satsningar på stora turneringar, utbildning av domare och tränare”, skrev Fifa.

”Är ett skämt”

Men Asllani nöjde sig inte med det.

– Deras svar är ett skämt. Svaret som de skrev är väldigt flummigt. Jag skrattade lite när jag läste det. De har missförstått mig. Jag bryr mig inte om hur mycket pengar de slösar på galan. Jag bryr mig om hur lite de spenderar på damfotbollen. Där är den största frågan, och där är dags att det blir ändring, sa hon till Sportbladet.

”Hånas hela tiden”

Nu har Asllani gjort en större intervju med Expressen där hon utvecklar sin kritik mot Fifa och menar att fotbollens styrande organ inte gör tillräckligt mycket för att utveckla damfotbollen och höja dess popularitet.

– Damfotbollen hånas om och om igen, hela tiden. Man får bara nog. Det räcker att kolla på topp tre-listan över damfotbollens bästa spelare i världen i år, där väljer de en helt okänd U17-spelare som ingen någonsin har sett (Deyna Castellanos, Venezuela) till tredjeplatsen. Det är ett stort skämt, och det bevisar hur lite Fifa och Uefa bryr sig om damfotbollen. Det skulle aldrig någonsin hända att man röstar fram Ronaldo, Messi och en U17-spelare från Perus landslag på herrsidan, säger Asllani.

I intervjun poängteras även den skeva pengafördelningen; att Malmö FF fick 17 miljoner kronor för att vinna herrallsvenskan medan Kosovare Asllanis Linköping fick noll kronor för motsvarande bedrift i damallsvenskan.

– Vi kan aldrig ta nästa steg. Vi vinner, får ingenting, och börjar om på noll igen varje säsong, säger Asllani.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Fotboll