FC Helsingborg

Betalade 2,2 miljoner kontant för nyförvärv

FOTBOLL

Nya avslöjanden kring Helsingborgs värvning av Adama Tamboura

Helsingborgs värvning av Adama Tamboura genomfördes genom att Helsingborg gav spelarens tidigare klubb 2,2 miljoner kontant.
Helsingborgs värvning av Adama Tamboura genomfördes genom att Helsingborg gav spelarens tidigare klubb 2,2 miljoner kontant.

Skatteverket kräver nu även HIF-spelaren Adama Tamboura på ytterligare skatt.

Sportbladet kan avslöja häpnadsväckande uppgifter om hur Helsingborg skött värvningen av afrikanen.

När Tamboura värvades till klubben 2006 betalade man 2,2 miljoner kronor – kontant – till presidenten i den afrikanska klubben FC Djoliba.

Tidigare under torsdagen kunde Sportbladet avslöja att Henrik Larsson och Helsingborg fastnat i skatteverkets kontroller och att både Larsson och Helsingborg nu tvingas att betala in ytterligare skatt på miljonbelopp.

Lämnade 2,2 miljoner i kontanter till presidenten

Nu visar nya beslut hos av skatteverket att även Adama Tamboura, som värvades till klubben 2006, kommer att eftertaxeras.

Men det mest intressanta är hur Helsingborg skött övergången och värvningen av Tamboura.

Enligt skatteverkets beslut överlämnade en person i Helsingborg över 220 000 euro, alltså runt 2,2 miljoner kronor, kontant till presidenten M Keita i FC Djoliba som en betalning för Tamboura.

Överlämningen av de kontanta pengarna ska ha skett i samband med presidentens besök i Helsingborg 30 november 2006. Det framgår inte i skatteverkets beslut vem i Helsingborg som skött själva affären och det ska poängteras att sättet den hanterades på i sak inte kritiseras av skatteverket. HIF har inte heller blivit upptaxerat för hur värvningen har genomförts.

Den är däremot häpnadsväckande.

Vill inte kommentera

Presidenten ska senare under dagen gett Adama Tamboura 30 miljoner CFA (centralafrikanska franc), alltså runt 422 000 svenska kronor, som en betalning för att han skrivit på för Helsingborg.

Pengar som spelaren inte valt att ta upp i sin deklaration.

Skatteverket har erhållit uppgifterna om Tambouras utkvitterade pengar från den franska tullmyndigheten och kräver nu att Tamboura ska betala in 191 000 kronor i skatt eftersom han varit bosatt i Sverige.

Helsingborg vill inte kommentera uppgifterna kring hur man skött affären med den afrikanske klubben FC Djoliba.

– Jag har inte kommentarer eftersom jag inte känner till detaljerna. Jag hänvisar istället till vår jurist, säger klubbens pressansvarige Frederik Ericsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

FC Helsingborg

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FC Helsingborg