Canal Plus stämmer Kentaro

FOTBOLL

Kräver miljonbelopp per allsvensk match

Fyra miljoner kronor. Så dyr kan notan bli för Kentaro efter att matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF visades i TV4 i lördags.

Detta i enlighet med ett beslut som hovrätten fastställde tidigare i år.

Men det schweiziska bolaget Kentaro, som äger rättigheterna till samtliga matcher i herrarnas fotbollsallsvenska, avsäger sig ansvaret för TV-sändningarna.

– Vi sålde rättigheterna för två år sedan, vad som hände efter det har inte vi att göra med, säger Kentaros VD Philippe Huber till TT.

Mediebolaget C More, i vilket Canal Plus ingår, lämnade i måndags in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt där man begär att Kentaro ska betala fyra miljoner kronor i vite till staten efter TV4:s direktsändning av matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF.

Per Borgklint, VD för C More, är säker på utgången.

– Hovrätten har fattat sitt beslut. Det är anmärkningsvärt att böter på fyra miljoner inte får ett bolag att följa lagen, säger han.

Storbråket om tv-sändningarna av herrarnas fotbollsallsvenska fortsätter.

Det blir inte mindre krångligt av att TV4 sedan i juni i år äger C More.

Kentaro har sålt sändningstillstånd till både Canal Plus och TV4. Det ursprungliga avtalet mellan Kentaro och TV4, som gäller från 2006 till 2010, gav TV4 rätt att sända 14 matcher per säsong. Men i år sålde Kentaro ytterligare 36 matcher, totalt alltså 50 under säsongen.

Då begärde C More att Kentaros nya avtal med TV4 skulle rivas upp, eftersom de ansåg att Kentaro sålt samma sak två gånger – vilket hovrätten i praktiken också bekräftade. Domstolen gav också C More rätt att begära vite för varje match som sändes utöver de 14 ursprungliga.

Philippe Huber anser däremot att bolaget handlar korrekt.

– Vi efterföljer de svenska domstolarna till fullo. Hovrättens beslut kan inte verkställas, säger han till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM