Edman i domstol - kräver tre miljoner

FOTBOLL

Stjärnan i strid med Heerenveen

LONDON

Tottenhams svenske landslagsback Erik Edman är inblandad i en bitter strid med sin gamla klubb Heerenveen.

Edman känner sig lurad på flera miljoner kronor.

Foto: Edman.

En holländsk fotbollstribunal håller som bäst på att undersöka alla märkliga turer i samband med Erik Edmans övergång från Heerenveen till Tottenham i somras.

Ett beslut i affären väntas komma i början av februari.

I den trassliga historien står ord mot ord och det är många invecklade klausuler i kontrakt och överenskommelser som måste gås igenom.

Men det finns häpnadsväckande detaljer, avslöjade i dagens nummer av brittiska The Guardian, som talar för att Edman åkt på en blåsning.

Sju miljoner till agenter

Två fotbollsagenter, Rodger Linse (som bland annat representerar Ruud van Nistelrooy) och Zoran Lemic, tjänade närmare sju miljoner kronor i provision på Heerenveens försäljning av Edman. Det var en tredjedel av hela transfersumman, och det har gjort Erik Edman rasande.

- Jag har min egen agent, Roger Ljung. De andra två känner jag inte ens. Detta är helt galet, vilken klubb betalar sju miljoner till två agenter i en relativt liten affär som denna? Heerenveen har försökt bluffa mig och Roger, klubben har gått bakom ryggen på oss, säger Erik.

Enligt Edman och Ljung har den svenske landslagsbacken gått miste om de 20 procent av övergångssumman som han han var lovad i personlig ersättning vid en vidareförsäljning från den holländska klubben. Det är runt tre miljoner kronor.

Heerenveen uppger att Edman gav upp sin rätt till dessa 20 procent när han skrev på för Tottenham, men det bestrider svensken och hans agent.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM