"Vi vill ha Hanna och Victoria"

FOTBOLL

Perugias manager såg Sveriges damstjärnor: Vi ska kontakta både Djurgården och Umeå IK

MALMÖ.

Först var det Hanna Ljungberg.

Nu är Victoria Svensson också aktuell för spel i italienska serie A.

- Vi är intresserade av både Hanna Ljungberg och Victoria Svensson, säger Perugias manager Talarico.

Hanna Ljungberg och Victoria Svensson.

Italienska serie A-klubben Perugia hade två spioner på plats på Malmö IP:s läktare under Sverige-Danmark för att studera de två svenska landslagsstjärnorna i sista träningslandskampen innan det är dags att åka iväg till USA för VM-spel.

En spionresa som gör en redan underlig historia ännu underligare.

Talarico uttalar sig via en tolkande klubbkollega som inte vill uppge sitt namn. De två kom, såg och stack.

Inte ett snack med varken Ljungberg eller Svensson.

- Egentligen behöver vi inte vara här för att se dem spela. Vår president (Luciano Gaucci) har tittat på många videoband med matcher som de har spelat i, säger den namnlöse talesmannen.

Victoria Svensson har svårt att riktigt tro på att hon skulle vara aktuell för spel i en av världens bästa fotbollsligor och ställas på planen mot exempelvis Milans Paolo Maldini.

- Löjligt. Det finns ju bara inte, säger Victoria Svensson.

Men Perugia tycker att möjligheten finns.

- Efter att den svenska säsongen är över kommer vi att ta kontakt med både Umeå och Djurgården/Älvsjö, säger den namnlöse i svart stilren kostym av elegant italienskt snitt.

Manager i Perugia

Talarico är en av tre som innehar titeln manager i Perugia. Han står mest och tittar med måttligt intresserad blick på det som händer. De två italienska spionerna försäkrar att de inte är i Malmö för att ta kontakt med varken Ljungberg eller Svensson.

- Så går det inte till i Italien. Vi tittar på de spelare vi är intresserade av och sen går vi till klubben för att köpa loss dem vi vill ha. Vi kommer hit. Tittar på en match och åker hem till Italien igen.

Victoria Svensson har svårt att ta det italienska intresset på allvar.

- Det känns konstigt att prata om det nu när allt handlar om VM-spel. Skulle jag gå med på en övergång handlar det om pengar och hur lång tid kontraktet är på. Jag vill ju inte sitta där fem år utan att få spela fotboll, säger Victoria Svensson.

Både hon och Hanna Ljungberg inser naturligtvis att det hela handlar om ett märkligt uttänkt PR-trick av Luciano Gaucci. I Italien anser många att han både är skvatt galen och ändå lite av ett geni på samma gång. Gaucci anses som en mästare på att finna unga talanger. Tidigare sas det att han inte hade en aning om vem Hanna Ljungberg är. I går hävdade hans utsända att Gaucci sett massor av matcher med Ljungberg - och Victoria Svensson - på video.

Uppenbarligen finns ett intresse av att fullfölja den märkliga tanken med att köpa en nordisk fotbollsspelerska och låta henne spela i ett herrlag i en av världens bästa fotbollsligor. Annars hade knappast två representanter för klubben åkt till Malmö.

Lika märkligt är att man på plats inte gör någon framstöt överhuvudtaget. Man tittar men tar inte kontakt med de man vill köpa trots att de finns praktiskt taget inom armlängds avstånd.

"Inte ha en chans"

Hanna Ljungberg och Victoria Svensson är i världsklass som damfotbollsspelare. I en konkurrens med herrar vet båda att de inte har något att hämta.

- Tekniskt kanske vi skulle kunna mäta oss med herrarna men ingenting annat. De har en helt annan fysik och styrka. Vi skulle inte ha en chans att hävda oss, säger Victoria Svensson.

Ändå kommer hon senare i höst kanske att få ta ställning till ett proffsanbud med pengar som hon aldrig kommer att vara i närheten av som damfotbollsspelare.

Perugia har någon form av plan som just nu är fullständigt obegriplig men som kan betyda att Hanna Ljungberg eller Victoria Svensson snart kanske blir ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Stefan Alfelt ([email protected])