Klackarna i taket för Klose

FOTBOLL

Nio VM-mål hittills – Tysklands nya älskling fortsätter att leverera

Foto: 220 volt Inte riktigt – nio volt-tillfällen har det blivit i VM-sammanhang för Klose. Nog för att vara ett reellt hot mot Gerd Müllers rekord på fjorton.

Det första tyska ordet han lärde sig var ”Danke”.

Det andra var Fußball.

Nu ska Miroslav Klose skjuta Sverige ur VM och bli ”Der neue Bomber der Nation”.

Med sina nio mål, fem 2002 och fyra hittills i VM är Miroslav Klose Tysklands nya älskling och han har chansen att radera ut Gerd Müllers rekord. ”Der Bomber der Nation” (ungefär Nationens storskytt) gjorde 14 mål på 13 VM-matcher mellan 1966 och 1974. Miroslav Klose som är 28 år lär hinna med ytterligare ett VM men vill helst av allt lyckas redan i år.

För fyra år sedan var han VM:s näst bäste målskytt och han hade chansen att byta från FC Kaiserslautern till en betydligt vassare europeisk klubb, men han valde att stanna – och tappade allt.

Klubben kämpade i botten av Bundesliga och hans målfabrikation blev lidande.

Därför talar han redan nu om att lämna Werder Bremen, även om kontraktet sträcker sig till 2008.

– Jag märkte efter VM 2002 att det fanns intresse bland andra toppklubbar, säger han till Sport Bild.

– Men den gången stannade jag för länge.

Kunde bara två ord

Nu har han hittat formen och nämns i tysk media som en eventuell efterföljare till holländaren Ruud van Nistelrooy i Manchester United. Miroslav Klose, som är snabb och säker i huvudspelet gjorde 25 mål på 26 matcher i Bundesliga den gångna säsongen och han spelade fram till 16.

Det är att jämföra med italienaren Luca Toni som gjorde 31 mål på 38 matcher i Fiorentina och Thierry Henry som gjorde 27 mål på 32 matcher för Arsenal.

Men killen som inte kunde säga mycket mer än ”tack” och ”fotboll” när han kom till Tyskland som åttaåring skulle aldrig skryta. Istället är han enbart tacksam över att få spela ett VM på hemmaplan.

– Att jag nämns som en av nyckelspelarna tillsammans med Michael Ballack är en ära. Jag har arbetat hårt för att nå den positionen, man blir inte nyckelspelare bara sådär, säger han till Sport Bild.

Tränade med pappa

Han är född i Polen, hans far var fotbollsproffs och hans mor gjorde över 80 landskamper i handboll. Hon spelade då tillsammans med modern till Lucas Podolski – Miroslav Kloses partner i det tyska anfallet.

Familjen kom till Tyskland under 1980-talet och Miroslav Kloses tyska var så usel att han flyttades ner från fjärde till andra klass – men snart kunde han hävda sig.

Tack vare fotbollen.

– Pappa och jag var ofta på fotbollsplanen tillsammans, vi tränade enormt mycket. Både där och i trädgården. Han frågade ofta om jag hade lust att sparka boll och det hade jag alltid. Övningarna vi gjorde var målinriktade redan från början, vi tränade spänst och nickteknik, berättar han i det senaste numret av ungdomstidningen YAM!

– Sedan fyllde vi blyvästar med sand och jag kunde hoppa i en oändlighet. Det tog aldrig slut. Jag hoppade från stillastående, från en pall, på två ben och på ett ben! Det har jag nytta av än i dag. När förbundskapten Jürgen Klinsmann gjorde en spänsttest hoppade jag högst.

Du gör en volt när du gjort mål, kommer det från spänstträningen?

– Nej, det var ett vad med en gammal fotbollskompis. Han gjorde alltid volter och visste att jag inte kunde. Då sade jag till honom att jag skulle göra det när jag blivit proffs. Jag tränade i hemlighet och när jag gjorde mitt första bundesligamål gjorde jag min första volt. På det vann jag 20 Mark.

Miroslav Klose dök upp som en joker i VM 2002, men sedan dess har han gjort sig känd för att alltid stå på rätt ställe vid rätt tidpunkt och träffsäkerheten kommer i från – vardagsrummet.

Tränar i vardagsrummet

– Jag blir hispig om jag har en ledig dag, då tar jag fotbollen och lirar hemma. Det händer att jag gör det i vardagsrummet.

Vardagsrummet?

– Jag ställer mig en bit bort och siktar på en strömbrytare. Sedan skjuter jag på den, jag tänder och släcker ljuset. Visst går det sönder endel grejer; foton, tavlor och lampor har åkt i golvet. Det har jag sedan tvingats lösa med min fru i efterhand...

Men träningen har givit färdighet. I årets VM han bara gjort ett mål med huvudet och sedan han nu skjutit Tyskland till åttondelsfinal ska laget vidare – till Berlin den 9 juli.

– 1990 såg jag VM-finalen på TV och sedan dess har det varit en dröm att få spela en final. Nu har jag gjort det, men jag har ännu inte vunnit och det drömmer jag om, säger han till Sport Bild.

– Vi har potential och vi har samma lagkänsla som 2002. Vi kan ta guld.

Lyckas han – och laget – är det Tysklands tur att säga:

– Danke.

Personfakta

Anna Andersson ([email protected])