Svaga nerver och brist på omdöme

FOTBOLL

Den förskräckliga 1-1-matchen mellan Italien och USA, gör att "gli azzurri" avancerar till en tillfällig förstaplats i sin grupp.

Men i alla andra avseenden är matchen ett nederlag för Italien.

Den fina stämningen inne i Kaiserslautern under dagen, förändras snabbt på stadion. De amerikanska supportrarna är i majoritet och de är stinna av öl och nationalism. Deras kraftfulla deltagande peppar Bruce Arenas mannar. I kväll ska de visa vad de går för.

Italienarna däremot, har enligt Marcello Lippi ännu inte vaknat ur ruset efter sin första seger och allt beröm de fick. Det råder ingen tvekan om att de har underskattat sin motståndare.

Men USA får snabbt övertaget, vilket skrämmer upp de nervsvaga italienarna. Clint Dempsey är farligt nära att göra mål efter 20 minuter. Italienarna får inte ordning på sitt spel. Ingen servar Luca Toni med bollar och dem han får, slarvar han bort.

Men det är Alberto Gilardino som amerikanerna är riktigt rädda för. Eddie Pope får ett gult kort för en ful tackling mot Milans anfallare, en varning som kommer att stå honom dyrt.

Men Bruce Arena misstog sig inte angående Gilardino.

Det är han som fångar upp Pirlos frispark och nickar in Italiens första mål. De italienska fansen jublar.

USA på offensiven

Men underbart är kort. Kommer ni ihåg att USA:s anfallare Eddie Johnson jämförde matchen mot Italien med ett krig?

Det visar sig stämma alldeles utmärkt. Fem minuter efter Gilardinos mål, är amerikanerna på offensiven igen. I ett förtvivlat försök att hålla undan det amerikanska anfallet, gör den oerfarne Cristian Zaccardo självmål.

Nu förlorar italienarna både karta och kompass. Det här skulle ju bli en lätt match, en sådan som man vinner med marginal. Men amerikanerna spelar för allt vad de är värda och är farligare framför mål än italienarna.

Italiens yngste spelare Daniele De Rossi förlorar inte bara orienteringen. Han tappar huvudet och drämmer en armbåge rakt i ansiktet på USA:s forward Brian McBride.

Blodet rinner ner över McBrides ansikte. Lika rött som det röda kort som domaren från Uruguay serverar De Rossi.

Italien spelar nu tio mot elva.

Egentligen nio mot elva, för "gli azzurris" störste, Francesco Totti, kunde lika gärna ha varit osynlig.

Precis som i Italiens första match mot Ghana, är det Andrea Pirlo som är den verkliga motorn. När Lippi byter ut Totti mot Ringhio Gattuso kort senare, får det italienska spelet lite nytt schvung, men det varar inte länge.

Kriget fortsätter. Amerikanerna spelar effektivt och tacklar som om det gällde livet. När bara några minuter återstår av första halvlek utvisar domaren Pablo Mastroeni, som fäller Pirlo plankrak.

Utvisning nummer tre

Jag föreställer mig att Marcello Lippi här drar en lättnadens suck. Tio mot tio. Kanske går det att få "gli azzurri" på rätt spår i andra halvlek. På andra sidan planen tar sig Bruce Arena för pannan.

Men det är inte slut ännu. Lagen hinner knappt in på planen igen, förrän det är dags för utvisning nummer tre. Eddie Pope går till överdrift i sin hårdbevakning av Gilardino. Pope lämnar planen med nedböjt huvud och de amerikanska fansen buar så att taket är på väg att lyfta från Fritz Walter-stadion. Inte blir det bättre när domaren ogiltigförklarar DaMarcus Beasleys mål.

Resten är knappt värt att berätta, åtminstone inte ur italiensk synvinkel. Alex Del Piero gör några halvhjärtade försök att vända matchen. Men den pinsamma sanningen är att det italienska landslaget, med all sin fotbollstradition, men sina stjärnor och sina bollkonster, med knapp nöd klarar att hålla nio amerikaner stången.

Amerikanerna hyllas med all rätt som vinnare av sina fans när matchen är slut. Italienarna har gjort ytterligare en "brutta figura". De Rossis armbåge är motsvarigheten till Tottis spottloska i EM. Ännu en gång visar italienarna brist på omdöme och svaga nerver. De kammar hem ett poäng i tabellen, men schabblar bort sin match och får C i uppförande och ordning.

Den första matchen mot Ghana såg ut att markera en förändring. Nu står italienarna på minus igen.

Kristina Kappelin