Släpp er girighet och ta vår kärlek på allvar

FOTBOLL

Jag måste verkligen säga att tillvaron har blivit mycket tristare.

Det känns som att någon har bestulit mig på fotbollen.

Jan Scherman var på fotboll i onsdags.

Scherman är TV 4-direktör och han var på Söderstadion och gled in på vipläktaren nån minut före avspark med hela TV 4:s direktion, fyra direktörer i mörka kostymer med sportchefen Hans Pekkari som den grå eminensen och vattenbäraren på kanten.

Scherman och Pekkari har köpt allsvenskan, var budskapet för några veckor sen. Det var väl därför de var på Söderstadion. Men de sa inte så mycket den gången om att de köpt men inte tänker sända något.

Det visade sig nämligen vara ett glädjebudskap till svenska folket som mycket snabbt fastnade i halsen. TV 4 hade köpt allsvenskan - nån gång i framtiden.

Ingenting finns kvar

De är som de där rika killarna man spelade monopol med en gång i tiden - de köpte allt trots att de inte behövde det. De köpte mest för att blockera för motståndarna så inte de skulle kunna köpa.

Vi som vant oss vid att ha säsongskort eller köpa enskilda matcher via pay per view hade plötsligt - ingenting. Inte TV 4. Inte pay per view. Inte ens Canal+ med veckans match.

Vi hade inte ens rätten till att få veta om vi skulle få någon allsvensk fotboll i framtiden. Jag skrev en krönika om det - det kändes som att leva i en öststat med en tv-kanal och en total brist på öppen nyhetsförmedling.

Sen dess har inte mycket hänt.

Jag träffade Lasse Granqvist på en match häromveckan. Vi pratade om min beskrivning av Canal+ bisarra sändning från Djurgården-Hammarby. Öststatskänslan.

-Jag tror inte det händer nåt före fotbolls-VM, sa Granqvist då. Han trodde inte betalkanalerna vill visa sig så intresserade när TV 4 fått ta russinen ur kakan. Han hade delvis rätt.

Något lite hände väl, trots allt. Det blev en Veckans match i Canal+. Men inte mycket mer. Inte något pay per view som bygger på Canal+ närvaro och säsongskort.

Det hände ingenting.

Och det är det som gör mig så förbannad.

Det finns inget värre än att bli av med någonting som man haft och vant sig vid.

För oss som vant oss vid att följa våra favoritlag och våra hatlag via säsongskorten är det här rena dråpslaget. Det var ju alldeles underbart för Hebbe från Småland att kunna följa Kalmar FF:s fina systemfotboll via säsongskortet. Det var ju alldeles strålande för Håkan att kunna följa sina favoriter i Halmstad och deras anfallsrika totalfotboll.

Och alla mina vänner som följer Hammarby, Djurgården och AIK på deras eriksgator genom Sverige - hemma eller på krogen - det var en ständig fest som plötsligt var stoppad.

Jag är upprörd, skitsur och förbannad.

Och jag vet att jag har tusentals och åter tusentals fotbollsfans med mig.

Och särskilt upprörd blir jag när jag hör ryktena om att ett avtal kanske inte ens blir klart till efter VM. Kanske inte alls i år...

Sätt er ner, nu!

Jag vänder mig därför till alla tv-direktörer och till alla fotbollspampar som sålt smöret men mest verkar ha sålt det till en massa gubbar som låser in smöret av rädsla att nån inte ska köpa deras margarin.

Skärp er, gubbar.

Ta vår fotbollskärlek på allvar. Sätt er ner och förhandla på allvar, ge oss allsvenskan tillbaka i tv. Ge Hebbe hans älskade Kalmar, ge Håkan hans Halmstads målorgier, ge mig Hammarby, Djurgården och AIK.

Ge oss fotbollen tillbaka.

Ni stal den och nu vill vi ha den tillbaka.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM