– De blev heltokiga

FOTBOLL

Daniel Majstorovic mitt i kravallerna när Basel tappade ligasegern i slutminuten: Det är förståeligt, de är våra rivaler

Foto: UPPLOPP Direkt efter slutsignalen stormade Basels fans planen och försökte angripa Zürich-spelarna. Bråken fortsatte även utanför matcharenan.

Basel tappade ligasegern i 93 minuten.

Då stormade fansen planen och attackerade motståndarspelarna.

Polisen tvingades skjuta gummikulor och tårgas.

Men Basels svenske mittback Daniel Majstorovic tycker att det är förståeligt.

- Zürich är våra största rivaler, säger han.

Foto: AVGÖRANDET Daniel Majstorovic, längst till vänster, kan konstatera att Zürichs Iulian Filipescu sätter 2-1 i den 93:e minuten. Målet gav Zürich ligatiteln.

Direkt efter slutsignalen stormade Baselfansen planen. Zürichs matchvinnare Iulian Filipescu jagades över planen av supportrar och träffades av sparkar. Även en raket sköts mot rumänen.

Enligt schweizisk media var det bara det massiva polisuppbådet som förhindrade värre scener.

Gummikulor, tårgas och vattenkanoner användes mot huliganerna, medan spelarna flydde in i omklädningsrummen.

Utanför arenan uppstod kravaller och polisen överöstes av stenar och flaskor.

Daniel Majstorovic befann sig mitt i kravallerna.

- Fansen blev helt tokiga, det var kaos i två timmar efter matchen. Vi fick sitta kvar och vänta tills det lugnat ner sig, säger Majstorovic.

Såg du några tillhyggen?

- Nej, det gjorde jag inte. Men det fanns säkert.

"Inga problem"

Han blev aldrig rädd.

- Nej, det var ju våra egna fans, som var där för att supporta oss. Det var inga problem. Vi gick in som om ingenting hade hänt. De kanske tänkte storma deras fans, inte vet jag. Men det var ju ingen som kom till skada. Absolut inte, säger Majstorovic.

- Det är ju förståeligt, jag menar, det är ju största rivalerna förutom Grasshoppers. Inte bara fotbollsmässigt, utan stadsmässigt också.

Schweizisk media ger en annan bild: "20 minuten" kallar händelsen för "ett av de mörkaste kapitlen i schweizisk fotbollshistoria".

- Går jag ut så dör jag, sa Zürichs Steve van Bergen.

Inför matchen hade Basel tre poäng till godo på Zürich, som dock hade bättre målskillnad. Det stod 1-1 fram till den 93 minuten.

- Det fick ett långt inkast som en av våra backar nickade bort. En av deras mittfältare fick bollen och slog ett inlägg som gick genom alla och så stod det en spelare fri i mitten, säger Majstorovic.

Besvikelsen i Basel var enorm.

- Vi ägde hela matchen, 0-1 kom på deras första skott. Vi kvitterade, men blev lite passiva, säger han.

Basel har lett serien med 6-8 poängs försprång under en stor del av säsongen. Men i förra omgången förlorade laget mot Young Boys.

- Vi tappade lite kontinuitet i vårt målgörande. Men vi har ingen annan än oss själva att skylla, säger Daniel Majstorovic.

Sent i går fanns inga uppgifter om skador i samband med upploppet.

Petter Maaherra