Malmös nya guldsystem

FOTBOLL

Åkeby vill att MFF ska spela 4-3-3

Han tog två SM-guld i Djurgården med ett spelsystem som chockade konkurrenterna.

Nu planerar Sören Åkeby att införa "guldsystemet" även i Malmö FF.

- 4-3-3 är min filosofi. Det ger absolut bäst balans i laget, säger han.

Foto: Guldmannen Sören Åkeby har som målsättning att skaffa Malmö FF en spelartrupp som passar för spelsystemet 4-3-3.

Den nytillträdde Malmötränaren poängterar dock att för att MFF ska kunna spela 4-3-3, krävs att de rätta spelartyperna finns.

Första steget för tränarteam och klubbledning blir därför att se över truppen - vilka spelare ska vara kvar, vilka ska säljas och vilka måste värvas.

- Efter inventeringen vet vi vilken trupp vi har. Jag kan inte säga att jag vill spela 4-3-3 om vi inte har de rätta spelartyperna, menar Åkeby.

Han hymlar dock inte med att målsättningen är en trupp som passar för 4-3-3.

- 4-3-3 är min filosofi. Det blir absolut bäst balans i laget. I ett 4-4-2 gömmer man sig mer i kollektivet. I 4-3-3 blir ansvarsområdet större ute på planen och spelarna måste klara av vissa saker, säger Åkeby.

Sören Åkeby vill inte prata om vilka positioner MFF måste förstärka på men menar att det är framför allt snabbhet som måste tillföras till dagens trupp.

- Vi har pratat om att få in mer snabba spelare. Men sådana letar väl andra lag också efter, och det är inget som växer på träd.

Under sin tid i Århus spelade Sören Åkeby både 4-3-3 och 4-4-2 med mittfältsdiamant. Men omväxling är inget som gör Åkeby nöjd.

- I Århus var det mycket turbulens och spelare försvann fram och tillbaka. Jag fick byta spelsystem mer eller mindre varje gång, säger han med ett litet skratt.

Ännu har man inte kommit så långt i skapandet av det nya MFF. I går avslutade klubbledningen ett två dagar långt planeringsmöte.

- Vi har lagt upp en strategi hur vi ska träna och vi har pratat om framtiden. Det handlar också om att ta tillvara på det vi har på vår egen gård, vilka ungdomar som kan vara på gång, säger Sören Åkeby.

Sportbladet berättade i tisdags att Rami Shaaban är aktuell för MFF.

- Det stämmer att jag och Rami pratades vid. Jag ville kolla läget. Men vi har lagt det lite åt sidan.

Inte aktuellt alltså?

- Nej, inte just nu, säger Sören Åkeby.

Robert Laul

Så kan Malmö värva för 4-3-3

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM