Bara Nykänen kan hota

FOTBOLL

Simon Bank: Säg efter, i kör: Sverige är i VM

Fäst säkerhetsbältet! Nu ska här bitas på naglar, här ska darras och svettas genom 90 minuters helvetisk kvalrysare.

Nä, vi ska ju inte det.

Landslaget har några små problem att fundera över den närmaste tiden.

Island är inte ett av dem.

Har ni matematiken klara för er nu? Det enda som kan göra att vi missar VM är alltså om Finland ställer upp med Matti Nykänen i mål, samtidigt som Sverige ersätter sin backlinje med Alcazar.

Tjeckerna har mött Finland sju gånger genom åren. Oavsett om de hette tjecker eller tjeckoslovaker så har de skaffat sig åtta plusmål på Finland på totalt 630 minuter. Om de får ihop lika många på en enda match i kväll så talar det mesta för att Sverige har råd att förlora med 0-6 mot Island.

Men Arnor spelar inte så det lär inte hända. Arnors pojk spelar inte heller, så det lär verkligen inte hända.

Risken att det ens blir det minsta spännande är mindre än Chippens smyckeskrin, så säg efter i kör:

Sverige är i VM. Sverige är i VM. Sverige är i VM.

Och i kväll kommer Island till Råsunda, utan Eidur Gudjohnsen och utan Hermann Hreidarsson. Vad vill vi med den matchen?

Få igång ett rappt anfallsspel igen. Göra många mål igen.

Och spelarna vill vinna igen.

- Jag vill inte gå upp och bli hyllad efter en förlust, sa Anders Svensson.

Första på sex år

Han tänkte på Lettland för två år sen, när Sverige förlorade med

1-0 på Råsunda och utsattes för den förmodligen mest pinsamma hyllningsceremoni det här landet sett. Råsunda var tomt, Sverige hade förlorat sin första kvalmatch på sex år - och så fick de ställa sig i ett konfettiregn mitt på planen och jubla för att det var så kul att de gått till EM.

I kväll gör Lars Lagerbäck sin vanliga rockad när det vankas lite snällare hemmamatcher; han byter ut bröd-och-smör-spelaren Niclas Alexandersson och sätter in champagne-och-partyhatt-spelaren Christian Wilhelmsson. Alexandersson är den sorts spelare som förmodligen ser värdelös ut i tv:s begränsade synfält, men han gör aldrig en dålig match. Wilhelmsson är lite tvärtom.

Den bredden är en tillgång. Förstås. Men den dag dribbelgubben Wilhelmsson lyckas bli tillräckligt smart i sitt spel för att peta, eh, gubben Alexandersson även i de hårda matcherna blir Sverige ett ännu starkare lag. Du har åtta månader på dig, Chippen. Börja gärna ikväll.

Annars har det mest pratats om anfallsspel.

Fredrik Ljungbergs kritik mot det svenska spelet är intressant.

Fredrik vill helst att Sverige ska spela som Arsenal, och ofta glömmer han bort att Mattias Jonson inte är Thierry Henry.

Men grunden är relevant.

För dålig backlinje

Landslaget måste hitta en balansgång mellan det kontrollerade, riskminimerade, och ett tuffare spel som inte bara bygger på anfallsspelarna. Mot Kroatien var backlinjen för dålig på att värdera när de skulle lyfta långt (vilket de gjorde för snabbt) och när de skulle söka inspel på mittfältet (vilket de gjorde för sällan).

Uppspelen är det viktigaste problemet Lars Lagerbäck har att lösa fram till VM. Det är möjligt att en toppad Mikael Nilsson är det enkla svaret.

Ja, och så Zlatan förstås.

Zlatan Ibrahimovic är det enkla svaret på väldigt mycket i Sveriges landslag just nu (och inte bara på frågan "vem är bäst på Playstation?").

Zlatan kan göra drömmål av en plastbit och några gem, som mot Ungern. Men mot Kroatien var det hans tyngd och styrka i luften som saknades.

I kväll spelar Zlatan från start igen, mot Islands fruktade försvarslinje.

Så det kan nog gå vägen, det här.

Juventus ägare låg i går i koma, efter en överdos på heroin.

Ingen i ett rum fullt av journalister - som ännu tillåts tilltala Den Store - frågade efter Zlatan Ibrahimovics känslor inför Lapo Elkanns tragedi. Ett rynkat ögonbryn från det öppna landslagets öppenhetskonsult räckte för att kväsa det fria ordets granskande riddare.

Så de får nog prata med honom idag också.

Simon Bank