Ronaldinho?Nej, Ekenberg

FOTBOLL

Hif:s inhoppare: Klart att det var meningen...

1 av 3 | Foto: Tommi Grönlund gratulerar Marcus Ekenberg efter 2-1-målet. För Grönlund var det första matchen i Helsingborg och Ekenberg har mest suttit på bänken.

HELSINGBORG

Brasilien har Ronaldinho.

Helsingborg har Marcus Ekenberg.

- Klart att det var meningen, säger han om sin drömlobb mot AIK.

Precis som Ronaldinho sa om sitt lobbmål över David Seaman i VM.

- Ronaldinho var mycket längre ut från mål när han sköt sin frispark. Jag kunde bara lyfta mot bortre hörnet. Antingen kunde bollen gå in direkt eller så kunde någon kommit och nickat in den, säger Marcus Ekenberg.

Bollen gick i en perfekt båge över AIK-målvakten Daniel Andersson och in i trakten av bortre krysset.

- Ekenbergs lobb var en Maradona, säger Helsingborgs tränare Sören Cratz.

Inte illa att jämföras med både Ronaldinho och Maradona när man gör sitt andra allsvenska mål.

- Mitt första gjorde jag för två år sen. Mot AIK. Men då förlorade vi med 1-3. Det jag gjorde nu kan bli ett oerhört viktigt mål. Nu har vi sju poäng ner till AIK.

Utlånad till Mjällby

Marcus Ekenberg tror som många andra att det trots allt kommer att stå mellan Helsingborg och AIK när serien drar ihop sig mot sitt slut.

Att det inte har blivit fler mål beror förmodligen mest på att Marcus Ekenberg inte fick spela särskilt mycket under förre tränaren Nanne Bergstrand och därför blev utlånad till Mjällby under förra säsongen.

I år har han mest fått spela på högerkanten i mittfältet.

- Jag spelar där tränaren vill att jag ska spela. Bara man får vara med spelar det ingen roll men det är som anfallare jag trivs bäst.

Flera chanser

I går kom han in i stället för Hans Eklund som aldrig hamnade i några riktigt bra lägen. Ekenberg hann under sina 27 minuters spel dessutom med att få iväg ett vasst skott på mål utöver den fräcka lobben.

Nästa match spelar han definitivt från start eftersom bäste anfallaren Alvaro Santos mycket dumt drog på sig sin tredje varning genom att gå i vägen och fördröja en ofarlig AIK-frispark.

Sören Cratz föryngring och förändring av Hif blev en omedelbar succé.

Vänsterkanten med Christian Järdler, 20, och Martin Fribrock, 17, visade upp en positiv och respektlös inställning. Bara det att båda är naturliga vänsterfötter gör dem till extrema framtidslöften. Fribrock har dessutom ett fantastiskt tillslag på bollen och fick direkt förtroendet att slå alla frisparkar och hörnor.

Lyckad debut

Nyförvärvet Tommi Grönlund blev också en förstärkning. Inte bara för att han för första gången nickade in ett mål i allsvenskan. Under de fyra åren han spelade i Trelleborg var han aldrig ens i närheten av det.

- Jag var aldrig inne i boxen ens. Det blev max två mål per år då, säger Tommi Grönlund.

Som tyckte att han tappade ork snabbt i matchen.

Det tyckte nog inte AIK.

- Det var Tommis förtjänst att vi hade stort hjärta. Hans inställning visade direkt att här skulle bli fajt, säger Sören Cratz.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM