Asllani uppmanas avstå från omtalad målgest

avDaniel Sörensen, TT

Publicerad:
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Kosovare Asllani uppmanas att inte fira framtida landslagsmål med att göra tecknet för den tvåhövdade albanska örnen.

Svenska fotbollförbundet har rekommenderat Kosovare Asllani att inte fira framtida landslagsmål med att göra tecknet för den tvåhövdade albanska örnen.

– För mig är det obegripligt, säger hon själv till Expressen.

29-åringen firade sitt 3–0-mål i VM-kvalmatchen mot Ukraina i augusti med att göra den omtalade målgesten, och bröt då mot Internationella fotbollsförbundet Fifas politiska regelverk. De schweiziska herrspelarna Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri bötfälldes för gesten under sommarens VM i Ryssland.

– Vissa anser att den är politiskt laddad. Men det är den inte och jag är stolt över att jag gjorde den, säger Kosovare Asllani, född i Sverige men med kosovoalbanska rötter, till Expressen.

”Onödigt att utmana ödet”

Nästa vecka möter Sverige England på bortaplan i en träningslandskamp i Rotherham. Linköpings landslagsmittfältare öppnar för att göra målgesten igen.

– För mig är det obegripligt att man ska stoppas från att göra den. Jag vet inte vilka som skulle kunna ta illa upp över det, säger Asllani.

Samtidigt förklarar landslagschefen Marika Domanski Lyfors varför Asllani rekommenderats att inte göra gesten.

– Fifa/Uefa är väldigt tydliga i sina regler när det kommer till politiska budskap. Det är ganska solklart att det inte är tillåtet. Vi förbjuder henne inte från att göra målgesten, men med tanke på Fifas regelverk känns det onödigt att utmana ödet, säger hon.

Publicerad: