Elm petar Svensson

Så startar Sverige i ödesmatchen mot Finland

HELSINGFORS. Erik Hamrén satsar på form före erfarenhet och petar Anders Svensson i kvällens kvalrysare mot Finland.

Rasmus Elm får i stället chansen centralt tillsammans med Kim Källström.

När Sverige går ut för att möta Finland på Olympiastadion i Helsingfors i kväll gör man det utan landslagstruppens mest meriterade spelare.

Anders Svensson, 35 år och 119 landskamper gammal, får precis som senast mot San Marino inleda på bänken.

Förbundskapten Hamrén väljer i stället att, precis som mot San Marino senast, ge Rasmus Elm, 23, förtroendet centralt tillsammans med Kim Källström.

Elm bytte av en blek Svensson 53 minuter in i Ungern-matchen, var en av Sveriges bästa spelare och fick därefter starta även mot San Marino.

”Jobbiga problem”

Sedan dess har Elm spelat ursinnigt i sitt klubblag AZ Alkmaar, där han gjort sex mål på åtta matcher, och han bedöms i dagsläget vara Sveriges mest formtoppade spelare.

– Vi hoppas att de ska hitta den rätta balansen på mitten. Rasmus är i en otrolig form för tillfället och Kim har varit bra länge. Men det är tuff konkurrens, vi har ju Anders med, liksom Pontus, som aspirerar om platser. Erik tycker att det är jobbiga problem samtidigt som det är angenäma, för det är många duktiga spelare, säger Marcus Allbäck, players manager, till svenska fotbollförbundets hemsida.

En som inte är lika formtoppad är Andreas Granqvist. Mittbacken, som spelade från start i de senaste två landskamperna, har fått en tuff inledning på sitt proffsäventyr i Genoa och förpassas från en plats i startelvan – till Olympiastadions läktare.

Där får han sällskap av Pontus Wernbloom och Samuel Holmén.

Laget i övrigt då?

Olsson som vänsterback

Ja, det är det väntade.

Martin Olsson går in på den så omdiskuterade vänsterbacksplatsen.

Olsson och hans övriga kollegor i backlinjen som darrade nere i Budapest får nu stöttning av Olof Mellberg som är tillbaka efter sin knäskada.

– Martin gjorde en helt okej insats mot San Marino senast och vi vet att han har kvalitéer, det ska bli kul att se honom i en lite tuffare match också, säger Allbäck.

Sebastian Larsson är tillbaka i elvan igen efter petningen mot San Marino, Johan Elmander tar den släpande platsen bakom Zlatan Ibrahimovic och förpassar därmed Ola Toivonen till bänken.

Sveriges kanske bäste spelare den senaste tiden, Christian ”Chippen” Wilhelmsson, spelar till vänster.

Matchen börjar 18.15 svensk tid och sänds i TV4.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN