Hämäläinen lugnare – tack vare ”dårövning”

Foto: Dårövning Kasper Hämäläinen har lagt ner mycket tid på egen träning under fritiden som ska resultera i mer säkerhet på planen.
FOTBOLL

I år säger sig Kasper Hämäläinen ha förbättrat sin syn.

Det tack vare en ”dårövning” som mittfältaren har kört på egen hand närapå varje dag.

– Det ser dumt ut, men det hjälper åtminstone mig, säger han.

Har ni passerat Bosön i vinter och sett en dåre springa runt där helt ensam? Har han haft en boll vid fötterna och blicken uppe i skyn?

Det kan ha varit Kasper Hämäläinen.

Lärt sig se mer

I fjol var finländaren en av motorerna i Djurgårdens spel. När han summerade säsongen kom han fram till en punkt han ville förbättra:

– Jag vill bli lugnare. Avslappnad. Är man spänd och lite stressad ser man inte mycket på planen. Jag har lärt mig att se mer, säger han och fortsätter:

– Jag gillar spelare som är lugna med bollen, som Nordin Gerzic. De som utmanar men har bollen safe hela tiden. Jag försöker kolla lite hur de gör och ta efter.

Drabbades av skador

För att höja säkerheten har han tagit till ”dårövningen”. I stort sett varje dag, antingen före eller efter den ordinarie träningen, har han tagit en boll och dribblat runt ensam.

– Det går ut på att jag ska titta uppåt hela tiden och ha bollen nära. Jag springer runt och tänker att ”där och där är våra spelare”. Man måste ha bra imagination. Haha, det krävs mycket fantasi när jag springer runt där och låtsas. Det ser ju dumt ut, säger Hämäläinen.

Mittfältaren märker av resultatet. När han spelade i finska ligan drabbades han av flera skador, varav ett allvarligt benbrott, och hade alltid svårt vid återkomsterna. I vår har Hämäläinen kämpat med en fotskada, men extraträningen har löst de bekymren.

– Det hände i Finland flera gånger när jag kom från skada att jag inte såg något. Allt var suddigt. Så känns det inte nu, säger han.

”Var skakig i början”

Lagkamraterna säger sig märka skillnad. Pa Dembo Touray ser hur Kasper Hämäläinen har förändrats.

– Han är en underbar spelare som nästan aldrig tappar bollen. När han kom var han lite skakig, nu vet alla att han gör sitt jobb, säger målvakten.

ARTIKELN HANDLAR OM