Startar utredning om diskriminering

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

avSimon Sjöstrand

FOTBOLL

Finland agerar.

Nu startas en utredning för att ta reda på om damlandslaget diskrimineras av fotbollsförbundet.

– Vi gör samma jobb som herrarna men får mycket mindre för det, säger lagkaptenen Tinja-Riikka Korpela till det internationella spelarfackets hemsida.

Den senaste tiden har det rapporterats om flera fall gällande den ojämna fördelningen av resurser mellan herr- och damlandslag

Det svenska damlandslaget hotade bland annat med att bojkotta Fotbollsgalan efter att ha kört fast i förhandlingarna med Svenska fotbollförbundet om högre ersättning och spelarna i det danska damlandslaget låg under hösten i konflikt med förbundet efter oenigheter om ett nytt kollektivavtal.

”Hoppas kunna ändra på det”

Samtidigt har det norska herrlandslaget i fotboll dumpat sin ersättning för att göra landslagsfotbollen mer jämställd.

Nu lyfts frågan även i Finland.

Landet startar en utredning gällande om det finländska fotbollförbundet diskriminerar damlandslaget. Det internationella spelarfacket, FIFPro, skriver på sin hemsida att damerna har sämre lön och sämre villkor än herrarna och att diskrimineringsombudsmannen undersöker huruvida det är lagligt.

– Om män och kvinnor med likvärdiga positioner belönas annorlunda, kan det antas att det handlar om könsdiskriminering, säger ombudsmannen Jukka Maarianvaara i ett uttalande.

Finlands lagkapten, Tinja-Riikka Korpela, vittnar om orättvisor mellan lagen.

– Vi utför samma jobb för förbundet som herrarna, men får mycket mindre för det. Jag hoppas att den här undersökningen ändrar på det, säger hon.

”Varit bättre än herrarna”

Ett resultat av utredningen väntas komma innan sommaren.

Enligt FIFPro får herrarna och damerna lika mycket i ersättning när de tas ut till landslaget, men damernas bonusar är lägre.

– Allt ekonomiskt stöd vi kan få är viktigt. Det handlar inte om några stora summor, herrarna skulle knappt märka om de fick det, men för oss betyder varje tusenlapp mycket eftersom några av oss jobbar eller studerar. Idealet vore om vi fick månadslön från förbundet så att alla kunde koncentrera sig på fotbollen. Rent sportsligt har vi gjort bättre ifrån oss än herrlaget genom åren, säger Korpela.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45