”Kommer säkert att förlänga med Elfsborg”

Veteranen tänker om – fortsätter troligen i både Blågult och klubben

CHANG MAI. 2013 skulle bli Anders Svenssons sista fotbolls-år.

Nu har veteranen tänkt om och vill förlänga med Elfsborg.

– Jag har bara kontrakt detta året men känns det så bra i kroppen och formmässigt som det gjorde under hösten ser jag ingen anledning att sluta spela fotboll. Då kommer jag säkert att förlänga med Elfsborg, säger han.

När det gäller landslaget siktar Anders på att fortsätta under VM-kvalet – åtminstone fram till sommaren.

Anders släpper nyheten i samband med januaritruppens andra träning i Chang Mai, Thailand. Han har ännu inte diskuterat en kontraktsförlängning med Elfsborgs klubbledning.

– Vi har bara skojat om det, säger han.

Men du vill köra även 2014?

– Jag blir inte förvånad om vi tar en diskussion om det under året. Men går det väldigt bra och Elfsborg inte vill diskutera och det dyker upp något spännande utlandsäventyr finns det alltid en risk att man provar på det, säger Anders.

Får du erbjudanden från utlandet fortfarande?

– Nej, det är helt dött. Jag har inte hört något. Inte efter EM heller. Då var jag lite sugen på att återvända till England, Southampton gick upp i Premier League men de satsade på yngre spelare i stället så det var inte aktuellt, säger Anders Svensson.

Vill konkurrera

Inte heller i landslaget är det slutspelat. Inför Englandsmatchen i höstas hade Anders ett samtal med förbundskapten Erik Hamrén. Efter att ha suttit på bänken under hösten förklarade Anders att han vill känna att han konkurrerar på samma villkor som de yngre spelarna.

– Om jag är i toppform och de andra inte är i form vill jag känna att jag ska spela, även om jag är tio år äldre. Annars är jag för tävlingsinriktad för att vara med.

Diskussionen med Hamrén föll ut positivt och Anders siktar på att fortsätta under VM-kvalet vilket innebär hans 15:e landslagsår.

– Åtminstone fram till sommaren. Men känner jag att det blir ett glapp, att de andra är klart bättre, då kanske jag kliver åt sidan, men det får man ta då. Jag är realistisk och inser att min tid snart är förbi. Men så länge jag kan hålla kvalitet och tillför något är jag gärna med, säger Anders Svensson.

På onsdag gör han sin 136:e landskamp när Sverige möter Nordkorea i King's Cup.

De kan bli aktuella i VM-kvalet

CHIANG MAI. 2013 är året då landslagets öde ska beseglas. Blir det avancemang från den tuffa gruppen, play of eller inget Brasilien-VM 2014 alls? Det är frågorna – de första svaren får förbundskapten Erik Hamrén under den pågående januariturnén i Thailand. Sportbladets ROBERT LAUL har synat den unga truppen i sömmarna och kan konstatera att inte många av de 22 uttagna lär dyka upp redan under årets VM-kval. Men det finns förstås några undantag.

GIVNA

Anders Svensson, 36, Elfsborg

Har gjort cirka en halv miljard landskamper och är med under VM-kvalet om han själv vill. Dock har det inte blivit mycket speltid för Anders senaste året och frågan är hur länge till han tycker det är kul att åka med som back up.

Pär Hansson, 26, Helsingborg

Ses som den naturliga efterträdaren till Andreas Isaksson men har inte hotat veterankeepern hittills. Konkurrerar med Johan Wiland om platsen som andramålvakt – och flåsas i nacken av NEC Nijmegens Karl-Johan Johnsson.

HETA

Jiloan Hamad, 22, Malmö FF

Tredje januariturnén, med i "riktiga" landslagstruppen senast mot England och nära ett bra utlandskontrakt – högermittfältaren är på väg att slå sig in på allvar. Men är inte där ännu.

Pontus Jansson, 21, Malmö FF

Andra januariturnén, med i "riktiga" landslagstruppen senast mot England och nära ett bra utlandskontrakt  – mittbacken är på väg att slå sig in på allvar. Men är inte heller där ännu.

SVALNAT

Daniel Majstorovic, 35, AIK

Veteranen som gjort 48 A-landskamper missade sommarens EM på grund av skada. Gör comeback i Blågult nu men var står "Maestro"? Kan han hita tillbaka till 2010-11:års kvalform? Det vet vi ännu inte.

Tobias Hysén, 30, IFK Göteborg

EM-spelare i somras men föll bort ur landslaget under hösten. Med som rutinerad kraft på januariturnén och frågan är om förbundskapten Erik Hamrén kommer att satsa särskilt mycket mer på "Tobbe"?

Adam Johansson, 29, Seattle Sounders

Gjorde landslagscomeback förra turnén och sågs inför den som ett alternativ till Mikael Lustig på högerbacken. Men fick aldrig plats i EM-truppen och är knappast särskilt mycket hetare nu – eller kan Adam överraska?

FRAMTIDSHOPPEN

Alexander Milosevic, 20, AIK

Debutant som Erik Hamrén hoppas mycket på. Fjolåret förstördes av delvis skador men Milosevic visade redan i förfjol att han bär på en stor talang. Men ibland tappar unga spelare mycket på förlorade år i den här åldern.

Viktor Claesson, 21, Elfsborg

Fjolårets överraskning i januaritruppen hoppade in och gjorde mål i debuten. Tog sedan aldrig en ordinarie plats i Elfsborg men det var på alla vis ett givande år för den före detta Värnamo-talangen.

Robin Quaison, 19, AIK

Truppens yngsta spelare, född 1993. Har bara gjort 13 allsvenska matcher, plus ett antal i Europa League, men imponerat stort. Lär i första hand få rikta in sig på U21-landslaget då det är trångt på mitten i A-landslaget.

FRÅGETECKNEN

Niklas Backman, 24, AIK

Fyller 25 i år, har snart gjort 100 allsvenska matcher och varit med på flera januariturnéer utan att "komma" utomlands eller få chansen i "riktiga" landslaget. Snart måste sista växeln i – om den nu finns.

Simon Thern, 20, Malmö FF

Blandar bländande prestationer med veka juniormisstag i allsvenskan. Vill spela centralt men används mest på kanten. Thern jr är svårbedömd men det går förstås inte att räkna bort honom redan.

Ivo Pekalski, 22, Malmö FF

Efter att ha tvingats tacka nej till två januariturnéer kunde Pekalski äntligen åka med – som reserv för skadade Oscar Lewicki (Häcken). Ses inte längre som samma stora talang men potentialen finns där. Nånstans.

Erdin Demir, 22, Brann

Vänsterback som imponerade på Erik Hamrén i fjol och fick chansen på nytt trots att det är tyst om honom i medierna och bland fansen. Men har en tuff uppgift om han ska slå ut Martin Olsson och Behrang Safari.

Jakob Johansson, 21, IFK Göteborg

Kan vara dominant i U21-landslaget och gjorde en stark höst i IFK Göteborg efter att under lång tid haft stora problem i allsvenskan. Vem är Jakob och vad fan vill han? Bara han själv sitter på svaren.

UTFYLLNADSSPELARNA

Oscar Jansson, 21, Örebro

Det får hända mycket här om han ska blanda sig i målvaktsdiskussionen i A-landslaget.

David Nilsson, 21, IFK Norrköping

Har imponerat under sin halva säsong i allsvenskan – men är ännu inte U21-lagets förstakeeper.

Pierre Bengtsson, 24, FC Köpenhamn

Dyker upp mycket sporadiskt i Hamréns trupper. Så lär det fortsätta om inget revolutionerande inträffar.

Martin Lorentzson, 28, AIK

Kompetent allsvensk spelare men vore förvånande om han plötsligt visar sig ha en landslagsväxel att lägga in.

Christoffer Nyman, 20, IFK Norrköping

Löpstark anfallare, möjligen en ny "Elmander" på sikt, men dit är vägen krokig och mycket måste hända.

Viktor Prodell, 24, Åtvidaberg

Måltjuv som levererade i allsvenskan men steget till ett riktigt landslag känns väldigt långt.

JOKERN

Erton Fejzullahu, 24, Djurgården

Har haft en del strul efter genombrottet i Mjällby, ingen lycka med utlandskarriären. Men hittade tillbaka fint i Djurgården. Självsäker, irrationell och bra touch – det kan gå lite hur som helst det här.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.