Patrik Sjögren: Räddade – och de förtjänar det

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Ett domslut, ett avslut, ett mål – men också så mycket mer.

Kennedy Igboananikes avgörande räddar AIK ur krisen.

Och de har förtjänat det.

Bödeln stod och väntade på AIK när klockan tickade över 90 minuter i Gävle. Detta efter vad som såg ut att bli den femte raka matchen utan seger och en kvalplats i allsvenskan. Det var så nära en kris man kan komma och en situation som hade kunnat spoliera hela lagets säsong.

Dominerade matchen

När det stormar i AIK stormar det rejält. Därför kan Kennedy Igboananikes mål ha räddat AIK från en fiaskosäsong till hopp om en topplacering. Tur det – för det hade varit en oförtjänt kris.

AIK dominerade matchen mot Gefle spelmässigt och borde ha avgjort långt tidigare. Ser man till de matcher laget spelat hittills i serien har de inte heller mycket att skämmas för. Det hade de inte ens haft om det bara blivit en poäng mot Gefle.

AIK inledde säsongen genom att ta poäng borta mot regerande mästarna. De följde upp med oavgjort mot Syrianska i hemmapremiären på Friends Arena. En match som var så mycket mer än en vanlig allsvensk match och en match som innebar en enorm anspänning för spelarna med nästan 50 000 åskådare på läktarna.

Välförtjänt

Efter bottennappet 0-1 mot Åtvidaberg kom sedan den otursamma förlusten hemma mot Malmö FF. En match där AIK, återigen, var det bättre laget och en match de förmodligen hade vunnit om Kwame Karikaris regelrätta mål godkänt.

Trots de spelmässigt godkända insatserna hade oavgjort mot Gefle inneburit krisrubriker och en enorm press på Andreas Alm och hans lag. Det är omöjligt att spekulera i hur de hade hanterat det – men det är inte osannolikt att det hade kunnat skjuta dem ännu mer i sank.

Nu står de istället med säsongens första seger och en träningsvecka i lugn och ro. Detta tack vare den gamle Djurgårdsspelaren Kennedy Igboananike och en lätt touch på Alexander Faltsetas tröja.

Tursamt? Kanske. Välförtjänt? Definitivt.

ARTIKELN HANDLAR OM