Konverterar om inte Liverpool vinner PL

Enligt min trosuppfattning kan ingenting stoppa dem

Jumbon Sunderland spikade upp både Man City och Chelsea på korset under påskveckan.

Vilken religion Ramires tror på är oklart men uppenbart är att han inte lägger sitt liv i händerna på karma.

För den som gör det är ligatiteln ändå redan Liverpools.

Sportbladets Patrik Sjögren.
Sportbladets Patrik Sjögren.

Det är påsk och en av alla kristendomens religiösa högtider. Om Ramires är kristen vet jag inte – men han är definitivt inte buddhist. För det här med karma är uppenbarligen inte brassens grej.

Ramires kvitterade karman

Oavsett trosbakgrund är Sebastian Larsson i vilket fall svensk. Det visade Sunderland-mittfältaren med all önskvärd tydlighet när han gjorde det Färjestad verkar ha så hopplöst svårt med såhär i påsktider och tacklade undan Ramires när Chelsea-spelaren bara skulle nicka in bollen i det öppna målet.

Det är svårt att hävda att Larsson satsade på bollen i den helt matchavgörande situationen efter drygt 40 minuter och det är med andra ord betydligt lättare att påstå att Chelsea kanske skulle haft straff. Det hade de förmodligen också fått lite senare om Ramires inte kvitterat ut tjänsten till Larsson. I alla fall om vi ska följa min trosuppfattning.

Vissa vill påstå att fotboll är religion. Jag vet inte om jag vill svära fullständig lojalitet till den uppfattningen men något jag tror på att fotbollskarma. Gör du en ful grej får du en ful grej tillbaka. Blir du blåst på en straff så kommer du få en straff igen. Det här med att det ”jämnar ut sig i slutändan” som vi så ofta slänger ur oss för att trösta våra närmaste som svurit martyrskap till fotbollsreligionen.

Om Ramires skulle haft straff hade fotbollsgudarna alltså återgäldat tjänsten. Förr eller senare. Men den möjligheten gav brassen effektivt bort bara minuten senare när han satte upp handen i ansiktet på Sebastian Larsson och kvitterade ut sin innerstående karma. Tillbaka på noll alltså och i slutet var det istället Sunderland som fick straffen.

Om Ramires tror på fotbollsreligionen och dess karma så var det en fullständigt idiotisk handling. Om han tror på det engelska fotbollsförbundets disciplina panel och dess efterhandsgranskningar var det inte så smart heller. Å andra sidan har Chelsea-stjärnan kanske redan gett upp det här med fotbollstro under årets säsong för om den verkligen existerar så bör hans lag redan vara chanslöst.

Måste bara inträffa

På söndagen kan Liverpool nu spela sig ett stort steg närmare ligatiteln. Förutom de blommor som klubben borde skicka till Sunderland, och Larsson, så bör de också svära evig trohet till sin egen profet Steven Gerrard.

33-åringen har hela sin karriär varit sin egen religion trogen. Den som heter Liverpool FC, huserar i kyrkan Anfield och sjunger sin psalm kanske allra högst i hela landet. Men trots ett koppel av cup-titlar, inklusive den största av dem alla Champions League, har 33-årige Steven Gerrard aldrig vunnit Premier League.

Om fotbollsreligionen ska visa sig vara en realitet bör logiskt sett ingenting kunna stoppa Gerrard och hans Liverpool just i år. Inte nog med att året säsong kan vara legendarens sista allvarliga chans på ligatiteln – den kommer också exakt 25 år efter den tragiska Hillsborough-tragedin som kostade 96 Liverpool-anhängare livet.

Den allra yngste av de som omkom var tioårige Jon-Paul Gilhooley. Steven Gerrards kusin. Sedan dess har Gerrard byggt sin karriär efter ledorden "Jag spelar för Jon-Paul”. Att engelsmannen då skulle få kröna karriären med en ligatitel som hyllning till sin bortgångne kusin just 2014 känns precis så regisserat att det helt enkelt bara måste inträffa – och var så osannolikt inför säsongen att du måste ha varit religiös för att ha trott på det. Det är precis lika självklart som att det var Fabio Borini, utlånad från Liverpool, som skulle komma att sänka Chelsea mot Sunderland.

Å andra sidan finns det också en annan religiös gren inom fotbollstrosuppfattningen.

De beryktade jinxarna aktar sig för att säga någonting överhuvudtaget när det kommer till kommande resultat och titelmöjligheter. I Sverige heter deras andlige ledare Soran Ismail och har en närmast ohälsosam kärlek till just Liverpool FC. I samma stund som jag nu delat ut titeln till Liverpool kommer han anklaga mig för att ha avskrivit alla klubbens chanser.

Jag kommer lämna den här påskhelgen som en tveksam ateist men när det kommer till fotbollsreligion ska jag i slutet av säsongen antingen svära evig trohet till karma-anhängarna eller konvertera till jinxarna. Blir det karma ska mitt första korståg gå till London och en predikan för Ramires.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN