Stjärnan utköpt – av ett företag

FOTBOLL

Brasiliens VM-spelare utan klubb – kommer hyras ut

Foto: Leandro Damiao.

På tisdag öppnar Silly Season-bloggen men redan nu är en av de mer omdiskuterade affärerna i hamn.

Brasiliens landslagsspelare Leandro Damiao lämnade på onsdagen Internacional.

Nu ägs 24-åringen av ett företag som hoppas tjäna miljoner på VM-spelaren.

På tisdag den 17 december slår Sportbladets populära Silly Season-blogg upp portarna, med både tv-program och podcast som komplement. Detta inför det internationella transferfönstret som blåser upp på vid gavel den 1 januari.

Men redan nu kan en av transferfönstrets mest namnkunniga, och komplicerade, affärer vara klar.

En av historiens dyraste

Leandro Damiao har länge jagats av europeiska klubbar, inte minst Tottenham. Nu lämnar 24-åringen Internacional – men han flyttar inte långt.

Sedan sommaren har Santos sökt efter en ersättare till Neymar men problemet har varit att klubben bara har omkring 24 miljoner kronor till förstärkningar, skriver Globoesporte. Lösningen stavas nu Doyen Sports och är en extern investerare som köper loss Leandro Damiao från Internacional och hyr ut honom till Santos.

På onsdagen löste fonden Damiao från Internacional och i helgen ska 24-åringen signera avtalen med Santos. Den 6 januari ansluter han sedan till sitt nya lag när Santos återsamlas, skriver Globoesportes.

Enligt de trovärdiga uppgifterna får Internacional motsvarande 118 miljoner kronor för anfallaren. I europeisk media har uppgifter om en övergångssumma på 373 miljoner cirkulerat men det ska enligt Globoesportes inte stämma. Trots det blir Leandro Damiao en av de dyraste spelarna i brasiliansk fotbollshistoria. Rekordet innehar Corinthians som betalade motsvarande 136 miljoner kronor till Milan för Alexandre Pato för nästan exakt ett år sedan.

Hatad av klubben – tjänar miljoner

Men affären är inte okomplicerad. Enligt tidningen Estadao finns en oro i Santos styrelse över övergångens utformning. Klubbens små resurser gör att de nu tvingas överlämna bestämmanderätten över Damiaos framtid till Doyen Sports. Det innebär att det nu är företaget, och inte klubben, som bestämmer om och när anfallaren säljs vidare.

Doyen Sports företräds dessutom av Renato Duprat. Brassen fanns med i Santos ledning på 1990-talet men lämnade klubben genom bakdörrren och anklagades senare för att ha efterlämnat skulder. Duprat fick återigen kopplingar till Santos när han köpte hälften av de ekonomiska rättigheterna till mittfältaren Felipe Andersson 2011. Enligt Lancenet sträckte sig Doyen Sports intressen i Felipe Andersson så långt att de till och med betalade 20-åringens lön i Santos innan han såldes till italienska Lazio den 25 juni i år.

Lazio betalade 73 miljoner kronor varav 36,5 miljoner gick rakt till Doyen Sports. Nu hoppas företaget på att Leandro Damiao ska bli en ny kassako.

I sommar hoppas 24-åringen själv bli en av pusselbitarna i Brasiliens VM-lag. En turnering inför hela världens ögon där en lyckad insats skulle kunna mångdubbla hans värde. Och Doyan Sports rikedom.

Santos hoppas i sin tur mest på att få behålla stjärnan längre än bara till sommaren.