”Han är väldigt ångerfull”

Av: Robert Laul

Publicerad:

Förbundet om uttagningen av Albornoz

Mikael Santoft (t.h.) förklarar förbundets hållning till Albornoz: ”Han är väldigt ångerfull”.
Foto: BILDBYRÅN
Mikael Santoft (t.h.) förklarar förbundets hållning till Albornoz: ”Han är väldigt ångerfull”.

Erik Hamrén tog det sportsliga beslutet att ta ut Miiko Albornoz i landslaget.

Att spelaren är uttagningsbar hänvisar förbundskaptenen till Svenska Fotbollförbundet.

Nu motiverar SvFF varför den för sexuellt utnyttjande av barn dömde MFF-spelaren är tillgänglig för landslagsspel.

– Vi har pratat med honom och han är väldigt ångerfull, säger Mikael Santoft.

Det är generalsekreteraren Mikael Santoft som är tillgänglig på landslagets presskonferens för att svara på frågor om det kontroversiella beslutet att Miiko Albornoz åker med på landslagets januariturné.

– Förbundsstyren har följt frågan hela resan. Spelaren har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott. Han har fått sin dom, det har vidtagits åtgärder, Malmö har gjort ett väldigt bra jobb, han själv har gått igenom en rejäl process, det har varit diskussioner om etik och moral och han har varit ute och föreläst i skolor, säger Mikael Santoft.

”Känner stor ångest”

Han fortsätter:

– Han känner en stor ånger och då tycker förbundsstyrelsen inte att det finns någon anledning att förklara honom icke-uttagningsbar.

Han har en villkorlig dom som inte är avtjänad ännu (går ut februari 2015)?

– Det har vi haft med i beaktandet. För förbundsstyrelsen var det viktigt att veta att det finns en dom för det han har gjort och vi kväljer aldrig dom. Han själv förhåller sig till det och är medveten om det och är väldigt ångerfull. Vi har pratat med honom. Då tycker förbundsstyrelsen att det är tillräckligt för att han ska vara uttagningsbar.

”Ett djävulskt lidande”

Om du ser på det ur brottsoffrets perspektiv och hennes anhöriga att förövaren ett år efteråt representerar svenska landslaget i fotboll?

– Det har ju inte gått ut något skadestånd. Hur hon mår och tänker och tycker får hon svara på själv. Men så mycket tror jag mig vara informerad om att varken hon eller han eller någon annan har överklagat domen. Jag tror att man känner sig hyggligt sams med den. Det är ett så klart ett djävulskt lidande för alla som har varit inblandade, säger Mikael Santoft.

Vart landslagets januariresa går är ännu inte bestämt. Den skulle gått till Kina men de drog sig ur. Närmast till hands ligger nu Förenade Arabemiraten.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN