Överraskad Berhalter: "Blev väldigt abrupt"

avKristopher Karlsson

FOTBOLL

Amerikanske tränaren talar ut om avskedet

Gregg Berhalter har gjort sitt i Hammarby och lämnar klubben i förtid.

Själv trodde han att han skulle få mer tid.

– Jag blev överraskad och är besviken över att jag inte fick slutföra det arbete jag startade, säger Berhalter som nu förhandlar med klubben om ersättning.

Amerikanens första jobb som huvudtränare fick i dag ett abrupt slut. Så pass abrupt att han själv blev överraskad. Med nio poäng upp till GIF Sundsvall på kvalplatsen och halva säsongen spelad kände klubben att det var dags att bryta avtalet med Berhalter.

– Jag fick reda på det i morse och blev överraskad. Laget är bättre i dag än när jag tog över, vi spelar bättre än våra motståndare, säger Berhalter till Sportbladet.

Hammarby har haft svårt att göra mål men gjorde nyligen klart med två stycken anfallare, Luke Rodgers och Andreas Haddad.

– Jag trodde att jag skulle få ett besked i annan form. Någonting i stil med "du har såhär många matcher på dig". Nu blev det väldigt abrupt, säger Berhalter och fortsätter:

– Men jag förstår att de kände att de behövde göra en förändring och jag respekterar det.

Förhandlar om ersättning

Har du klart med nytt jobb?

– Nej, det har jag inte. Jag hade full fokus på att göra mitt jobb här. Nu har jag ingen brådska. Jag ska ta lite tid att samla mig men jag skulle titta på alla erbjudanden, om det så är i Tyskland, Sverige eller USA.

Kan du känna någon ilska över att du inte får leda laget med anfallsförstärkningarna?

– Jag ville vara här. Jag kontrollerar inte sådana här saker, det är inte upp till mig att bestämma. Jag hyser inget agg mot klubben, det här ingår i jobbet. Jag hoppas att jag representerat klubben på ett professionellt sätt.

Hur ser din ersättning ut nu när Hammarby bryter ditt kontrakt?

– Vi jobbar för att lösa det nu.

Får du full ersättning för den tid som var kvar på kontraktet?

– Det kan jag inte kommentera.

Hyllar fansen

In i stället för Berhalter kommer Hammarby-bekantingen Thomas Dennerby – en man han lärt känna under tiden från klubbens sportråd.

– Jag känner honom rätt väl. Vi har haft regelbundna samtal. Han verkar vara en okej kille.

Vad tror du om Hammarby under honom?

– Det är svårt för mig att säga. Jag känner honom som person, inte som tränare.

Under tiden i Hammarby har Berhalter bitvis fått utstå kritik från fansen, men han insisterar på att de är fantastiska.

– Jag har haft ett fantastiskt förhållande med fansen. Kritiken har handlat om resultat och det har alltid gått att hålla konstruktiva diskussioner med dem. Hammarby är speciellt är för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM