Friends Arena kan få konstgräs

FOTBOLL

AIK starkt kritiskt: ”Det här är inte vår önskan”

1 av 3 | Foto: Många har varit kritiska mot underlaget på Friends Arena. Nu kan nationalarenan få konstgräs - dock inte när landslaget spelar.

Underlaget på Friends Arena har sågats rejält.

Nu kan Nationalarenan få konstgräs till nästa säsong – men det gillar inte AIK.

– Även om vi har varit kraftigt missnöjda med gräskvaliteten under säsongen så är det här inte vår önskan, säger ordföranden Johan Segui.

Under den allsvenska säsongen höjdes många kritiska röster mot gräset på Friends Arena. Både spelare och tränare har uttryckt sig kritiskt.

”Planen var en katastrof. Den måste ändras", konstaterade Syrianskas Sharbel Touma efter premiären. ”Det är stora jävla pölar”, sa IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre i cupfinalen.

Efter 1-1-derbyt mot Djurgården i maj gick Martin Mutumba till hård attack mot underlaget.

– Lägg plastgräs för fan. När Zlatan spelar får han köpa gräs till dem eller något, sa han.

Nu kan den förre AIK-mittfältaren få sin vilja igenom. Sweden Arena Management KB, som driver Friends Arena, utreder nu möjligheterna till konstgräs på Friends inför nästa säsong. Något som AIK inte alls gillar.

– Även om vi har varit kraftigt missnöjda med gräskvaliteten under säsongen så är det här inte vår önskan och det har vi framfört till driftbolaget, säger ordförande Johan Segui till klubbens hemsida.

Påverkar inte landslaget

Enligt AIK är planerna dels en konstnadsfråga, men också ett sätt för att komma till rätta med problemen som varit.

– Vi kommer att lyssna på driftbolaget, men självklart kommer vi också att vara mycket tydliga i våra krav för AIK Fotboll och våra sportsliga förutsättningars bästa. Men också för våra medlemmar och supportrar där underlaget var en kärnfråga vid val av arena, Segui.

Även om det blir konstgräs till nästa säsong kommer landslaget inte att påverkas.

– Nej, inte alls. För landslagets del är det naturgräs som gäller, säger svenska fotobollsförbundets talesperson för arenafrågor Sune Hellströmer till Sportbladet.

Hur ska ni lösa det rent praktiskt?

– Det får driftbolaget svara på. Men jag tror inte att det kommer att vara några problem.

ARTIKELN HANDLAR OM