”Det var en pinsam plats för fotboll”

Bergström: Sverige agerade professionelt i en miljö där inget annat var det

Fotbollsmatchen liknade inte mycket.

Mycket liknade inte en fotbollsmatch.

Sveriges VM-biljett är alltjämt hotad, men inte av nordirländare utan av en svensk.

Kristoffer Bergström.
Kristoffer Bergström.

Enligt Uefa finns 300 000 damfotbollsspelare i Sverige. De tjugo bästa av dem flög mitt i förra veckan till en sovstad utanför Belfast för att spela VM-kval mot ett lag från en annan verklighet.

Nordirland har totalt 1 100 spelare. Deras landslag är sammanrafsat av spelare från deras inhemska Premier League och Championship, vars hemsidor inte har några uppdaterade resultat. Däremot vädjar toppklubbarna Armagh City och Dromore Amateurs i varsina annonser efter någon som kan träna dem.

”We invite anyone (male or female) to apply” skriver de.

Landslaget har beskrivits som giftiga på offensiva fasta situationer, men giltigheten i det är svår att granska. Matcherna tv-produceras sällan och inför mötet med Sverige hade de gjort noll mål i VM-kvalet.

Shamrock Park i Portadown var matcharena. Anläggningen brukade användas till så kallad stock-car racing, men i brist på bilar som vill bränna runt framför 3 000 säten får damfotbollsspelare göra det i stället.

Perfekt för böksvin

Gräset på arenan är glest och lerigt. Planen är gropig och målen är skeva. Inte ens på ett torrt uppslagsverk som Wikipedia bemödar man sig om att försköna arenans standard. ”Det planeras att höja upp planen (...) för det finns en backe i den”.

För böksvin vore lerbackarna perfekta. För enduro hade de fungerat dugligt. För fotboll på elitnivå är ­Shamerock ­pinsam.

Sverige agerade ändå professionellt i en miljö där inget annat var det. Trots att Caroline Seger och Nilla Fischer saknades flyttade man fram positionerna och utnyttjade ­sina kanter.

Kosovare Asllani fälldes tidigt i straffområdet.

Hon måste ha förträngt missen från EM i somras, för än en gång norpade hon åt sig straffen och satte ledningsmålet. Lotta Schelin slog sedan in en retur till 2–0.

När den brittiska monsunen dundrade in i andra halvlek dreglade kanske nordirländska motorfantaster och grisar åt att deras kommande lekplats kladdade till sig, men fotbollsspelarna måste ha suckat.

Ambitionerna om fint spel kvarstod, men möjligheterna försvann. Sverige fick uppförsbacke (det är ingen liknelse) och fastnade alltför ofta i dyn. I två av få undantag skyfflade Emma Lundh och Lina Nilsson ändå in sina första landslagsmål.

4–0.

Jodå.

Det är en större seger än vad något annat lag i gruppen mäktat med mot Nordirland. Våra två anfallare gjorde mål, Linda Sembrant var ett offensivt vapen på fasta, ­Hanna Folkesson vikarierade fullgott för Seger och ingen gick sönder.

Men tro inte att en storseger borgar för svenskt VM-spel i Kanada nästa år. För trots att Sverige har fyra segrar av fyra möjliga är Skottland före oss i grupp 4.

Hoppas Pia är perfektare

I går vann laget sin femte raka kvalmatch genom att slå Polen med 2–0. De anförs av Vittsjös Jane Ross och har spets i Turbine Potsdams 21-åring Lisa Evans.

Men framför allt leds de av en svenska.

2005 tackade Pia Sundhage nej till att ta över det skotska landslaget. Då gick frågan vidare till hennes kompis Anna Signeul som glatt skrev på för fyra år.

– Hon är det perfekta valet! utbrast Pia när Anna tillkännagavs.

Kontraktet har med tiden förlängts, i dag är Signeul en av de europeiska förbundskaptener som suttit längst. Under henne har en yngre generation skottar tilldelats för­troende och laget har klättrat från status som en B-nation till... ja, ni ser själva.

Sverige tolv poäng, Skottland femton.

Sverige tolv plusmål, Skottland tjugo.

Lagen möts 14 juni och 17 september. Bästa laget går till VM, tvåan får i bästa fall spela ­playoff. Om Anna S­igneul verkligen är perfekt får vi ­hoppas att Pia ­Sund­hage visar sig ­­vara ­perfektare.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN