Premier League

BRORSANS REVANSCH

Av: 

Ulrik Sandebäck

FOTBOLL

David Elm om kritiken, PL och att leva i skuggan av sina bröder

Aldrig landslagsaktuell. David Elm har levt i skuggan av sina yngre bröder. Nu är det han som är på väg att slå sig in i en av världens bästa ligor.
Aldrig landslagsaktuell. David Elm har levt i skuggan av sina yngre bröder. Nu är det han som är på väg att slå sig in i en av världens bästa ligor.

Hetaste svenske forwarden i Premier League?

Ständigt kritiserade David Elm.

– Jag vill inte gärna prata om ­revansch. Men nu har jag gjort två matcher i Premier League och det kan ingen ta ifrån mig, säger Elm som hoppas sänka Portsmouth i kvällens Premier League-match.

Han har aldrig gjort en enda landskamp – inte ens på pojklagsnivå – och har varit ifrågasatt av tränare, egna fans, och journalister under nästan hela sin karriär.

– Jag är väl lite av motsatsen till mina yngre bröder. De är landslagsmän och ofta fått alla med sig, välförtjänt dock eftersom de varit så fantastiskt bra, medan jag har fått knyta näven två eller tre gånger extra för att orka fortsätta elitkarriären. Orättvist? Nja, men samtidigt är det bättre att någon tycker något om en än inte alls.

Har du aldrig varit aktuell för något landslag, nu pratar vi pojk- eller juniorlandslag?

– Nej, helt ärligt så tror jag inte ens att jag har varit påtänkt någon gång.

När Viktor och Rasmus Elm var som bäst i Kalmar FF startade ett 100-tal KFF-fans till och med Facebook-grupp som hävdade att guldet skulle till Småland om Elm bara sattes på bänken.

Nu sitter han på bänken – men i ett mittenlag Premier League, Fulham. De yngre bröderna spelar samtidigt i Holland.

– Kritiken mot mig har hela tiden funnits som drivmedel att kämpa ännu hårdare. Så jag får väl egentligen tacka mina kritiker för de extra morötterna så att jag har orkat träna ännu ­hårdare.

Är där han drömt om

David Elm har hela tiden sagt att han skulle vara aktuell för speltid i Fulhams A-lag först efter jul. Och ”Stor-Elm” hade rätt.

– Det tar sin tid att acklimatisera sig i den brittiska fotbollen. Jag märker att jag utvecklas varje dag, och så länge jag gör det känns det helt rätt att vara här. Sedan vill man ju alltid spela, det utvecklas man än mer av. Men när man är i ett Premier League-lag har man tålamod med sig själv och gnäller inte över utebliven speltid. Jag fortsätter bara att jobba hårt. Samtidigt är jag ju precis där jag alltid drömt om att få vara.­

David Elm har dessutom fått spela i Fulhams samtliga tre ­senaste matcher:

Accrington Stanley. 3–1 (b).

FA-cupdebuten blev succéfylld. Elm fick hoppa in i den 56:e minuten och serverade tre minuter senare Damien Duff till dennes 2–1-mål.

Tottenham 0–2 (b).

Elm fick göra sin Premier League-debut på klassiska White Hart Lane. Hoppade in i den 79:e minuten när Spurs redan hade ledningen med 2–0. Gjorde en klart okej PL-debut i ett svårt läge.

Aston Villa 0–2 (h).

Hemmapremiären i Premier­ League blev 25 minuter lång och såg ut att krönas med ett mycket vackert mål. Men Elms volleyskott vinkades hårfint av för offside.

– Det var nog offside, men inte med mycket. Träffen var annars helt perfekt. Jag hann bli glad innan jag såg flaggan uppe sekunden senare, säger David Elm med en suck.

Nästa dröm – mål i Premier League

I kväll tar Fulham emot Portsmouth i en mycket viktig hemmamatch.

– Ja, nu behövs det en seger annars blir vi indraget i bottenstriden. Det här är en mycket viktig match för oss.

David Elm förväntas få starta på bänken igen – men lär få göra ett nytt inhopp. Och han hoppas att även sin sista Premier League-dröm också ska slå in. Kanske redan i?kväll:

– Att få göra ett par mål i Premier League är en dröm. Men just nu känns det ändå viktigare att laget vinner mot Portsmouth.

Lagspelaren David Elm har talat.

Samme Elm som är ett ­levande bevis på att det går att ta sig till världens bästa liga även om ”ingen” tror på en.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League