Ballon d’Or

Inte uttagen i ”Norges lag” – första kvinna att vinna Ballon d’Or

Av: 

Jacob Larsson

FOTBOLL

För första gången någonsin delades Ballon d’Or också ut till en kvinna.

Den historiska vinnaren blev Ada Hegerberg – som blev nobbad när ”årets lag” utsågs i Norge.

– Det här är så viktigt för damfotbollen, sa Hegerberg i sitt tal.

Ballon d’Or har delats ut till världens bästa herrfotbollsspelare sedan 1956. Aldrig någonsin har en kvinna haft möjligheten att bli tilldelad samma pris – förrän i år.

Sedan 2001 har damfotbollsspelarna haft chansen att vinna Fifa Womens World Player of the Year – ett pris som övergick till The Best Fifa Women’s Player 2015.

”Väldigt märkligt”

När den prestigefulla Ballon d’Or för första gången delades ut till en kvinna blev det Ada Hegerberg som fick ta emot priset. Men när årets lag skulle tas ut av spelarna hemma i Norge fick Hegerberg, till vardags i franska Lyon, inte plats. I stället lade Guro Reiten och isländska Svava Ros Gudmundsdottir beslag på platserna i anfallet.

– Självklart är det väldigt märkligt, erkände Hegerberg för VG efter uttagningen.

Riktade uppmaning till unga flickor

23-åringen, som på förhand sågs bland de stora favoriterna att ta hem det historiska priset i Paris, kunde i stället glatt konstatera att hon blivit utsedd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare.

– Jag vill tacka min familj, min mamma, pappa och min syster och broder. Jag vill också rikta ett stort tack till fransk fotboll som möjliggör att det här priset. Det här är så viktigt för damfotbollen och tillsammans kan vi göra skillnad, sa Hegerberg i sitt tacktal och riktade ett starkt budskap:

– Jag vill avsluta det här talet med några ord till unga flickor världen över: snälla, tro på er själva.

Fortsätter nobba spel i norska landslaget

Hegerberg, som har svarat för 31 mål på 29 matcher för Lyon den här säsongen, har sedan EM-fiaskot 2017 konsekvent nobbat spel i det norska landslaget på grund av utebliven respekt för kvinnliga fotbollsspelare i Norge.

Och beslutet står fast.

– Jag önskar landslaget det bästa. Men vi följer två olika stigar just nu. Jag ångrar inte de beslut jag tagit, säger hon till AP och klargör att hon inte kommer att vara aktuell för att spela VM nästa år.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Sluta twerka och fokusera på de riktiga skandalerna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ballon d’Or

Sportbladet Voice

Ada Hegerberg